Onde tunger hevder Juncker var beruset:NATO vakler - det gjør EU-presidenten også

Se video fra NATO-toppmøtet her. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foran gallamiddagen i Brussel onsdag, sjanglet og snublet EU-president Jean-Claude Juncker (63) som en full sjømann, og trengte betydelig støtte fra ledere i flere NATO-land for å holde seg på bena.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brexit-vennlige britiske tabloidaviser slår stort opp videoen, og spekulerer i om Luxembourgs tidligere statsminister rett og slett er overstadig beruset.

– Eurokraten, som er berømt for å være tørst, så stup full ut, og ble hjulpet ned trappene av verdensledere da han minglet med Donald Trump og Theresa May foran en stor middag i Brussel.

Det skriver den Murdoch-eide tabloidavisen The Sun, som har et opplag på 1,5 millioner bare for papirutgaven.

The Sun er også avisen som hadde et eksklusivt intervju med president Donald Trump, der han refset statsminister Theresa May og Londons borgermester Sadiq Khan - mens han mente nylig avgåtte utenriksminister Boris Johnson ville bli en utmerket statsminister.

Les mer: Trump dømmer Mays brexit-strategi nord og ned

– Lider av isjias

Også Daily Mail og Express er relativt ondskapsfulle i sine omtaler av videoen, som nå går sin seiersgang i europeiske medier og på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men ifølge BBC skyldes EU-kommisjonens presidents ustødige gange derimot at han rett og slett har store ryggsmerter grunnet isjias. Det kan lamme bena, slik at det er vanskelig å gå.

Den nederlandske statsministeren Mark Rutte avviser at Juncker er syk - slik det spekuleres i.

– Etter det jeg kjenner til, har han ingen seriøse helseproblemer, men han har tidvis ryggproblemer. Det er et problem i den forstand at han noen ganger får disser alvorlige ryggsmertene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonens talsperson Margaritis Schinas kommenterer nå videoen grunnet den omfattende omtalen:

– Presidenten slet onsdag kveld med et spesielt smertefullt angrep av isjias i kombinasjon med kramper, sier han, ifølge NTB.

– Presidenten har selv offentlig uttalt at isjiasen hans påvirker hans evne til å gå. Dette var dessverre tilfelle onsdag kveld, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Presidenten ønsker også å rette en offentlig takk til statsministrene Mark Rutte og Antonio Costa for at de assisterte ham under denne smertefulle hendelsen. Han tar medisiner og føler seg bedre, sier Schinas.

Les også: Trump raser mot utenlandske gjesteabeidere - vil selv ansette 78 på «luselønn»

Måtte dementere alkoholproblemer

The Sun kjøper helt klart ikke historien. De viser til et EU-møte i Latvia i 2015, der «en åpenbart beruset Juncker» ifølge avisen var svært nærgående med yngre medarbeidere, og fornærmet flere EU-ledere for åpen skjerm.

– Han omtalte Ungarns president Viktor Orbán som «en diktator» da han kom, og slo ham også i ansiktet, skriver avisen om situasjonen, som av medier den gang ble beskrevet som «lattermild».

Juncker er kjent for sin spesielle stil og sleivete kommentarer.

Spørsmål om hans helse og egnethet ble reist allerede da han fikk stillingen i 2014. Den nederlandske finansministeren Jeroen Dijsselbloem sa da at Juncker stadig drakk og røykte under møter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Juncker benektet da at han hadde et alkoholproblem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kyss av Macron og Merkel

Jean-Claude Juncker blir støttet av Nederlands statsminister Mark Rutte ved Brussels Parc Cinquantenaire. Foto: AP

Men verdenslederne syntes ikke å affiseres av sjanglingen - de trådte hensynsfullt til i Belgias hovedstad onsdag - etter at slutterklæringen fra NATO-møtet var signert.

Juncker får i videoen kyss på begge kinn av Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands Angela Merkel, mens Ukrainas president Petro Poroshenko er blant dem som hjelper Juncker med å stå oppreist mens de bivåner en akrobatisk trapésdanser, som i hvert fall ikke har balanseproblemer.

Det har derimot NATO-alliansen etter et møte preget av usikkerhet og mange ordkriger.

Les også: Macron benekter Trumps påstand om NATO-budsjetter

Valgte rullestol

Da han med god hjelp går ned fra podiet, passeres han av NATO-sjef Jens Stoltenberg, USAs presidentpar Melania og Donald Trump og statsministrene Erna Solberg og Theresa May.

Juncker syntes ikke å ha noen utfordringer med å konversere.

Til den påfølgende gallamiddagen ankom EU kommisjonens president Jean-Claude Juncker i rullestol.

Les også: Orbán får gratulasjon fra EU