Meny

Trump raser mot utenlandske gjesteabeidere - vil selv ansette 78 på «luselønn»

President Donald Trump på Mar-a-Lago idet han skal ta i mot Japans statsminister på sin private residens 17. april 2018. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Donald Trump har søkt om tillatelse til å sesongansette 78 utenlandske kokker, servitører og stuepiker på sin luksusklubb Mar-a-Lago i Florida. Lønn: Fra 86 kroner timen.

Det fremgår av en søknad presidentens selskap har sendt til det amerikanske arbeidsdepartementet, melder The Washington Post.

Søknaden står i grell kontrast til hva presidenten hyppig fremholder i sine taler: At lavtutdannede, utenlandske arbeidstakere driver lønningene ned for amerikanske borgere.

Trump omtaler Mar-a-Lago som sitt «Winter White House», og valfarter luksusresorten med en tilliggende golfbane sammen med familien i vinterhalvåret fra oktober til mai. Han tar også med seg utenlandske statsoverhoder til det fasjonable anlegget:

  • Det var her han spiste sjokoladekake med Kinas president i april 2017 da han under desserten ga ordre om at amerikanske marinefartøy skulle fyre av 59 raketter mot Assads flybase i Syria.
  • Og mens verden holdt pusten da Nord-Korea-krisen var på sitt kaldeste samme påske, minglet han med søkkrike republikanere, som betaler svimlende 1,6 millioner kroner årlig for medlemskap i den eksklusive klubben. I 2017 omsatte Mar-a-Lago medlemskap for 201 millioner kroner, oppgir Trump Organization, familieselskapet som drives av presidentens sønner Donald junior og Eric.

Aktuelt: Trump vil vinne USA i 2020 med flagg fra Kina

167 dager på sine eiendommer hittil

President Donald Trump, førstedame Melania Trump og Japans statsminister Shinzo Abe og kona Akie Abe på Mar-a_Lago i april. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Amerikanske skattebetalere har uttrykt fortørnelse over presidentens mer eller mindre private reisevirksomhet til sine private eiendommer.

En time med presidentflyet Air Force 1 koster 142.380 dollar - vel 1,2 millioner kroner. Dernest er det utgifter til kortesjene med pansrede, svarte kjøretøyer, helikoptre i lufta, veisperringer med sikkerhetsvakter, kystvakten som må patruljere havet utenfor og selvsagt lokalt politi både til lands og til vanns - og i lufta med. I fjor oppga lokale myndigheter at det kostet dem 60.000 dollar - 485 000 kroner - pr. dag.

Pr 14. juni hadde han tilbragt 72 døgn på det fasjonable anlegget, viser en oversikt The New York Times jevnlig oppdaterer.

Pr. 7. juli hadde han tilbragt 167 dager på en av sine eiendommer, og 124 dager på en av golfklubber.

Skyggeportrett: Donald Trump jrs drøm: – Ønsker å gå i farens fotspor

Arbeidsdepartementet: Vil ikke få særbehandling

Det er i perioden oktober til mai utlendingene skal jobbe på Florida-klubben, før de må vende nesen hjemover.

FØRSTEDAMEN: Melania Trump er med på de fleste reisene til Mar-a-Lago. Her er hun sammen med NATO-sjef Jens Stoltenberg i Brussel 11. juli. Foto: Benoit Doppagne / AFP

Ifølge søknaden skal Mar-a-Lago sesongansette 21 kokker, 40 servitører og 17 stuepiker - alle utenlandske. Timelønnen for dem som skal lage mat er fra 107 kroner timen, servitørene får 102 kroner timen mens rengjørerne altså får 86 kroner, fremgår det av søknadene, som er offentlige (trykk på lenkene for å lese dem).

Søknaden behandles nå av Arbeidsdepartementet, som oppgir at den har anmodet Trump Organization om å forsøke å rekruttere amerikanere til jobbene før de eventuelt kan utstede såkalt «H-2B»-visum - altså midlertidig arbeidstillatelse.

Talsmann Egan Reich i Arbeidsdepartementet fremholder at de ikke akter å gi presidentens selskap særbehandling. Han sier det i sommerhalvåret er stor pågang etter slike tillatelser fra landbrukssektoren, men at etterspørselen er langt lavere i vinterhalvåret.

Aktuelt: Krisemøte i Nato etter Trump-trussel

NATO enig innad, splittet utad

Trump presset Stoltenberg for åpent kamera

– Forskjell på liv og lære

Presidenten blir nå kraftig kritisert fra organisasjoner som mener Trump & Co. utviser forskjell på liv og lære. Han burde gått foran som et godt eksempel, og heller forsøkt å ansette amerikanere ved å tilby høyere lønn, mener de.

Trump-selskapene har tidligere hyppig benyttet utenlandske arbeidere på deres golfklubber i Florida og New York og ulike vingårder. I år setter imperiet til og med ned lønna på Mar-a-Lago for kokkene med 2,50 kroner i timen fra i fjor - mens det i øvrige bransjer er lønnsøkning.

– Det er viktig å sende et signal til arbeidsgivere om at man ikke kan drive lobbyvirksomhet for å ansette utlendinger, uttaler Mark Krikorian ved Senter for Immigrasjonstuder, som jobber for å redusere arbeidsinnvandringen, til The Washington Post.

Han mener Trump & Co. har råd til å legge på lønna for å ansette amerikanere i stedet.

– Å heve lønnen med 400 kroner i måneden vil neppe ruinere noens forretningsdrift, sier Krikorian.

Les også: Trump jr.-møte med rådgivere til arabiske prinser del av Muellers etterforskning

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært