Norsk statsborger pågrepet for bestillingsdrap på kona si i Pakistan

Se opptak av Oslo politidistrikts pressekonferanse her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En Oslo-mann i 60-årene varetektsfengsles i fire uker. Han er siktet for medvirkning til drap i Pakistan og politiet mener de har avverget ytterligere to drap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener vi har avverget to drap fordi vi har slått til da vi gjorde, sier aktor Sturla Henriksbø til VG.

Mannen ble pågrepet i sin bolig i Oslo tirsdag, opplyste Oslo politidistrikt torsdag.

Politiet mener at mannen har bestilt et drap på sin 40 år gamle ektefelle i en av Lahores forsteder den 31. mai 2017. Aktoratet mener også at han gjorde et forsøk på å bestille ytterligere to drap, og at han har forsøkt å bestikke pakistansk politi.

– Han nekter for å ha gjort det politiet anklager ham for, sier den siktedes advokat Marius Dietrichson til NTB.

Pågrep mulig leiemorder

Advokaten ønsker ikke å kommentere saken ytterligere torsdag ettermiddag. Politiets siktelse kommer etter at en pakistansk mann erkjente å ha drept konen til den siktede.

Overfor en pakistansk TV-kanal har den pågrepne hevdet at han ble lovet 100.000 rupi (om lag 6.600 norske kroner), men at han bare fikk 11.000 rupi, ifølge TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han sa at han var blitt instruert av avdødes norske ektemann, sier Anne Alræk Solem, leder for seksjon for alvorlige voldssaker, om pågripelsen nær åstedet.

– Dette er en alvorlig sak, som illustrerer at enkeltpersoner i enkelte miljøer har hatt mulighet til eller iallfall trodd at de kan begå handlinger i Pakistan uten å måtte stå til ansvar for det i Norge. Det er derfor viktig for å oss etterforske disse sakene i Norge for å vise at det ikke er mulig, sier politiadvokat Sturla Henriksbø, som er påtaleansvarlig i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Norge i over 40 år

Ifølge TV 2 har Oslo-politiet etterforsket saken i stillhet i ett år. Drapsforsøkene skal ifølge politiet ha vært rettet mot slektninger som den siktede hadde noe uoppgjort med.

Den pågrepne er opprinnelig fra Pakistan, men har bodd i Norge i over 40 år. Han er ikke tidligere straffedømt, opplyser Solem. Den drepte kvinnen var mannens kone nummer to, etter at han i 2006 reiste til Pakistan og giftet seg med henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etterforskningen har foregått uten at den siktede har vært kjent med dette, forteller politiadvokat Henriksbø.

Trippeldrapet i Pakistan

Et ektepar og mannens bror er dømt i den såkalte trippeldrapssaken i Pakistan, der tre personer ble drept i mai 2013. Saken har flere likhetstrekk til den som nå rulles opp. Det norsk-pakistanske ekteparet er dømt for å ha bestilt drapene etter at datteren i hemmelighet hadde giftet seg uten deres samtykke.

Dommen, som ble rettskraftig da Høyesterett avviste anken i fjor vår, var ifølge statsadvokat Guro Hansson Bull banebrytende fordi det var første gang nordmenn er domfelt for å ha begått drap i utlandet på utenlandske borgere.

Ekteparet ble dømt til 21 års fengsel, mens mannens bror fikk 17 år i fengsel.