Flyktninghjelpen frykter for utdanningen til afghanske barn

Denne afghanske jenta har flyktet sammen med sin familie til nabolandet Pakistan på grunn av krig og sult. Nå ber Flyktninghjelpen NATO-landene om å bidra med mer penger til utdanning i Afghanistan. Foto: B.K. Bangash / AP Photo / NTB scanpix
Denne afghanske jenta har flyktet sammen med sin familie til nabolandet Pakistan på grunn av krig og sult. Nå ber Flyktninghjelpen NATO-landene om å bidra med mer penger til utdanning i Afghanistan. Foto: B.K. Bangash / AP Photo / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

2,6 millioner afghanske barn står uten skolegang, ifølge UNICEF. Nå ber Flyktninghjelpen NATO-landene om å øke støtten til utdanning i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Krigen i Afghanistan har alvorlige konsekvenser for en hel generasjon barn. Angrep på skoler og studenter, manglende klasserom og lærere, fattigdom, barnearbeid og traumer blant barn setter framskrittene som er gjort i Afghanistan på spill og truer landets fremtid, sier programsjef Will Carter for Flyktninghjelpen i Afghanistan i en pressemelding.

Under NATO-toppmøtet i Brussel, som avsluttes torsdag, er Afghanistan ett av temaene. NATO leder for tiden operasjonen Resolute Support Mission som skal trene, rådgi og assistere afghanske sikkerhetsstyrker.

Ber om penger til utdanning

Flyktninghjelpen ber nå landene som har vært involvert krigen i Afghanistan om å øke støtten til utdanning, inkludert psykososial støtte, for barn på flukt. Ifølge Flyktninghjelpen har det internasjonale samfunnet bare bidratt med 12,5 prosent av pengene som trengs til utdanning i kriserammede områder av landet i år.

– NATO-land har brukt milliarder på krigen i Afghanistan. Det er derfor helt umulig å forstå at de samme landene ikke vil bidra med de pengene som trengs for å hjelpe barn som er rammet av krigen, spesielt når vi vet hvor viktig denne investeringen er for den langsiktige stabiliteten i landet, sier Carter.

– Ethvert land som virkelig bryr seg om Afghanistans fremtid burde så snart som mulig øke støtten til afghanske barn, legger han til.

Angriper skoler

Ifølge UNICEF står 2,6 millioner barn uten skolegang i Afghanistan. Den siste tiden har det også vært en kraftig økning i angrep på studenter, lærere og utdanningsbygg i deler av landet.

I juni ga den ytterliggående islamistgruppa IS i Nangarhar-provinsen beskjed om at de vil angripe skoler for jenter som hevn for sivile tap i luftangrep fra internasjonale og afghanske militærstyrker. I juli gikk de til angrep på en skole for gutter i den samme provinsen. Her ble tre ansatte drept og skolebygningen satt i brann.

– Mange afghanske gutter og jenter har opplevd eller opplever vold som barn aldri burde oppleve. De trenger støtte for å kunne håndtere frykt og traumer, og de må beskyttes fra angrep både på skoleveien og på skolen, sier Carter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden