Organisasjon: 351 døde i voldsbølge i Nicaragua i år

Tusenvis av folk tok 30. juni del i et blomstertog i Nicaraguas hovedstad Managua. Demonstrasjonen ble gjennomført til minne om alle barna som har blitt drept i sammenstøtene i landet. Foto: Alfredo Zuniga / AP / NTB scanpix
Tusenvis av folk tok 30. juni del i et blomstertog i Nicaraguas hovedstad Managua. Demonstrasjonen ble gjennomført til minne om alle barna som har blitt drept i sammenstøtene i landet. Foto: Alfredo Zuniga / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt har 351 personer mistet livet i de voldelige opptøyene som har funnet sted i Nicaragua de siste tre månedene, ifølge menneskerettighetsgruppen ANPDH.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er mer enn 2.100 mennesker såret, 329 bortført og 68 torturert som følge av demonstrasjonene mot regjeringen, hevder den nicaraguanske organisasjonen.

Av dødsofrene er 306 sivile, 28 medlemmer av paramilitære grupper, 16 politifolk og en regjeringssoldat, ifølge ANPDH. Andre organisasjoner opererer med andre dødstall, vanligvis omkring 220.

Regjeringen, på sin side, nekter fremdeles for at mer enn 50 personer er drept i sammenstøtene som har pågått i omkring tre måneder. Nicaraguas utenriksminister Denis Moncada forklarer forskjellene med at «terroristgrupper forsøker å velte landets lovlig valgte regjering».

Misnøyen med president Daniel Ortega og hans kone, visepresident Rosario Murillo, har lenge ulmet i Nicaragua. Den toppet seg da Ortega i april varslet en pensjonsreform som ville innebære 5 prosent kutt i pensjoner og høyere skatt på inntekt.

Ortega trakk senere reformene, men protestene har fortsatt, og presidentparet anklages for å være autoritære. Han avviste tidligere denne uken opposisjonens krav om å framskynde presidentvalget i 2021 til mars neste år.