Meny

Catalonias separatistleder møtte Sturgeon i Skottland

Catalonias regionpresident Quim Torra var onsdag i Skottland. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den katalanske separatistlederen Quim Torra besøkte onsdag Skottland, der han blant andre møtte Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon.

Torra ble tatt i ed som Catalonias leder av regionforsamlingen i Barcelona i mai, flere måneder etter at den omstridte folkeavstemningen om løsrivelse fra Spania ble avvist av spanske myndigheter.

Det ble utstedt arrestordre på flere katalanske ledere, blant dem Clara Ponsati, en tidligere minister i regionregjeringen i Barcelona. Hun er i Skottland, der hun er professor ved St. Andrews University, men risikerer utlevering til Spania, siktet for opprør og misbruk av offentlige midler for sin rolle i gjennomføringen av folkeavstemningen.

Torra takket onsdag Sturgeon for all støtte til Catalonias ønske om selvstendighet, og han takket også skottene for å støtte Ponsati, melder BBC.

De to sendte etter møtet ut en felles uttalelse der det het at «eneste vei framover for Catalonia er via fredelige og demokratiske løsninger som omfatter dialog mellom spanske og katalanske myndigheter».

I uttalelsen legger de også vekt på at folkeavstemninger om løsrivelse må anerkjennes av alle parter, og at de også må anerkjennes internasjonalt.

Før møtet med Sturgeon møtte Torra også Ponsati og hennes forsvarer Aamer Anwar. Ponsati avviser alle beskyldninger og kaller forsøket fra Spania på å få henne utlevert «surrealistisk» og «som en episode av Outlander».

Utleveringsbegjæringen skal behandles av en domstol i Edinburgh i august.

(©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært