FNs nødhjelpssjef så «klare bevis» på nøden i Nord-Korea

En kvinne vandrer langs en vei på landsbygda utenfor Pyongyang i Nord-Korea. FNs nødhjelpssjef er på besøk i det lukkede landet, og forteller om store humanitære behov.
En kvinne vandrer langs en vei på landsbygda utenfor Pyongyang i Nord-Korea. FNs nødhjelpssjef er på besøk i det lukkede landet, og forteller om store humanitære behov. Foto: Andrew Harnik / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock sier han har sett «klare bevis» på nøden som preger Nord-Korea under et sjeldent besøk i det lukkede landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Besøket var det første FNs nødhjelpssjef har gjennomført i Nord-Korea siden 2011. Lowcock møtte onsdag den nordkoreanske helseministeren Jang Jun-Sang, ifølge det offisielle nyhetsbyrået KCNA.

– Mer enn halvparten av barna på landsbygda har ikke tilgang til rent vann. Omkring 20 prosent av barna i landet er feilernærte, sier Lowcock i en video lagt ut på Twitter.

Les også: – 70 prosent av Nord-Koreas befolkning er avhengig av matforsyninger fra staten

Han forteller om et besøk på et sykehus der det var innlagt 140 pasienter med tuberkulose. Sykehuset hadde bare medisiner til 40 av dem, ifølge Lowcock.

– Det er et veldig tydelig humanitært behov, sier han.

Ifølge FN trenger rundt 10,6 millioner av landets befolkning på 25 millioner humanitær hjelp. Det er også ulikheter mellom tilgangen til grunnleggende helsetjenester mellom by og land.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump tror Kina kan stikke kjepper i hjulene for Nord-Korea-forhandlinger

Dødeligheten blant barn under fem år er 20 prosent høyere på landsbygda enn i byene, opplyser FN, som legger til at pengemangel har ført til stans i mathjelpen til barnehager siden november i fjor.

FN har tidligere i år bedt om 111 millioner dollar til nødhjelp i Nord-Korea, som skulle gå til ernæring, helse og sanitære tiltak. FN mangler imidlertid fortsatt mer enn 90 prosent av disse pengene.

Nord-Korea har en svak økonomi og har lenge hatt store problemer med å skaffe mat til innbyggerne. Landet er satt under en lang rekke sanksjoner på grunn av programmene for utvikling av atomvåpen og langtrekkende raketter.