Så mye plast er det på strendene

Henderson Island midt i Stillehavet har ingen innbyggere og er et av verdens mest avsidesliggende steder. Sjokkerte australske forskere kunne for kort tid tilbake slå fast at øya har mer plastsøppel på strendene enn det er funnet noe annet sted i verden. Forskerne fant i gjennomsnitt 671 plastbiter per kvadratmeter! Antakelig finnes det nesten 38 millioner biter og gjenstander av plast på den lille øya. Alt må ha blitt fraktet dit over havet. Men hvor kommer denne plasten fra?
Henderson Island midt i Stillehavet har ingen innbyggere og er et av verdens mest avsidesliggende steder. Sjokkerte australske forskere kunne for kort tid tilbake slå fast at øya har mer plastsøppel på strendene enn det er funnet noe annet sted i verden. Forskerne fant i gjennomsnitt 671 plastbiter per kvadratmeter! Antakelig finnes det nesten 38 millioner biter og gjenstander av plast på den lille øya. Alt må ha blitt fraktet dit over havet. Men hvor kommer denne plasten fra? Foto: Dr. Jennifer Lavers / Foreign & Commonwealth Office
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig flere steder i verden rydder folk plast fra strender. Det gir forskere mulighet til å anslå hvor mye plastsøppel som finnes og hvor det kommer fra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye av strandryddingen foregår i rike land som ikke selv er hovedkilden til plastsøppelet i havet, konkluderer en fersk samlestudie der britiske forskere har sett på resultatene fra i alt 132 andre studier om marint søppel.

Over 250 000 tonn plastsøppel er til nå blitt fjernet fra strender i flere land, ifølge samlestudien.

Siden vi begynte å få plast på 1950-tallet har økningen i verdens plastproduksjon skjedd raskt. Mye tyder på at økningen vil fortsette.

Hvor mye av all denne plasten som på ulike måter havner i havet, vet vi ikke. Vi vet heller ikke hvor mye plast som allerede finnes i havet i dag.

Men plasten som dukker opp på strender verden rundt kan gi oss en indikasjon på mengdene plast i havet og hvor den kommer fra.

Les også: Klimaendringer kommer til syne i TV-bilder fra gamle sykkelritt

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Studie av øyer i Atlanterhavet

I en annen samlestudie har forskere fra Brasil konsentrert seg om Atlanterhavet, der situasjonen kan være annerledes enn i Stillehavet.

Forskerne har fått overblikk over hvor mye plast det er på strendene på 31 øyer ulike steder i Nord-Atlanteren og Sør-Atlanteren – fra Island og Færøyene i nord til øygruppen Sør-Georgia nær Antarktis. Mange av disse øyene spiller en viktig rolle for det biologiske mangfoldet, både på land og i havet.

Plast på stranden på Henderson Island i Stillehavet. Plastforurensingen i havet er blitt til det som kalles allmenningens tragedie. Foto: Dr. Jennifer Lavers / Foreign & Commonwealth Office
Plast på stranden på Henderson Island i Stillehavet. Plastforurensingen i havet er blitt til det som kalles allmenningens tragedie. Foto: Dr. Jennifer Lavers / Foreign & Commonwealth Office

På de fleste av øyene i Atlanterhavet er det plast fra fiskefartøy og andre skip som dominerer på strendene. Det viser et flertall av studiene de brasilianske forskerne har lest.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Den amerikanske urhunden ble borte på grunn av europeerne

Plast fra fiskefartøy

Mer enn 40 prosent av plasten som ble funnet på øyene i Atlanterhavet kan knyttes til fiske, konkluderer denne studien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye er garn og garnblåser. Også mye av husholdningssøppelet som plastflasker og plastposer på disse øyene, kommer antakelig fra båter.

På Falklandsøyene i Sør-Atlanteren kunne 38 av 40 typer plast på strendene knyttes til fiske.

Mest plast har forskere funnet på den lille øya Ascension som ligger midt mellom Afrika og Sør-Amerika.

Les også: Hvor ble det av atomkrigen?

Plast på Svalbard

Fra Svalbard har en gruppe tyske forskere skrevet en studie basert på det som kalles folkeforskning («citizen scienze»). Forskerne har nemlig fått hjelp av turister om bord på cruiseskip til å undersøke plastforurensningen langs seks strender på Svalbard.

På Svalbard kan over 80 prosent av plasten på strendene knyttes til fiske og fiskefartøyer, konkluderer disse forskerne.

Denne saken ble først publisert på Forskning.no.

Les også:

Gjorde gigantisk søppelfunn på havbunnen i Trøndelag

Slik skal kaffekjedene bekjempe engangsforsøpling