Meny

Grottedramaet i Thailand

Dykker hyller guttene: – Det er nesten ikke til å tro

Redningsmannskapenes egne bilder fra redningsaksjonen har blitt frigjort. Se de unike bildene i videoen over.

Den danske dykkerinstruktøren Ivan Karadzic forteller om den omfattende redningsaksjonen som utspilte seg inne i grotten.

– De blir tvunget til å gjøre noe ingen andre barn noen gang har gjort før, sier han til BBC.

Karadzic var en av dykkerne som deltok i den krevende redningsaksjonen der de til slutt klarte å redde hele det thailandske fotballaget, tolv gutter og deres trener. De første guttene ble reddet ut av grotten søndag, mens de siste kom ut av grotten tirsdag.

Til BBC forteller Karadzic at guttene måtte dykke med dykkerne i et ekstremt farlig område. Det var helt mørkt i grotten, og det eneste lyset som var i grotten under redningsaksjonen, var lyset fra lyktene til dykkerne.

Den danske dykkerinstruktøren Ivan Karadzic hyller de thailandske guttene. Foto: Reuters

Det er ikke på noen som helst måte normalt at barn på elleve år skal dykke i en grotte. Tenk at de har vært i en liten grotte i to uker uten å ha sett sine mødre. De er utrolig sterke. Det er nesten ikke til å tro, sier Karadzic.

På spørsmål fra BBCs reporter om hvordan reaksjonen hans var da han så den første gutten komme imot ham, svarer den danske dykkeren følgende:

– Jeg var veldig redd. Jeg kunne ikke se om barnet fortsatt var i live, for sikten var ikke mer enn 50 meter. Men da jeg så at han pustet, føltes det veldig godt, sier han.

Les også: – Guttene var under medisinsk bedøvelse

Dykker døde

Fotballguttene som var fanget inne i grotten i Thailand, «sov» da de ble reddet ut, forteller en av dykkerne. Flere dramatiske detaljer kommer nå fram.

Nå kommer også stadig flere detaljer ut om dramaet. Blant annet forteller en av dykkerne, kommandør Chaiyananta Peeranarong, at guttene «sov» under transporten.

– Noen av dem sov, andre beveget omtåket på fingrene, men alle pustet, forteller dykkeren til nyhetsbyrået AFP.

Tidligere har det kommet fram at guttene var lettere medisinsk bedøvet eller at de hadde fått lettere beroligende midler slik at de ikke skulle få panikk under operasjonen. Men myndighetene har benektet at guttene var helt utslått av legemidler. Nå forteller altså Peeranarong at guttene var sovende, eller nesten helt sovende.

Under redningsaksjonen brukte guttene heldekkende dykkemasker. Vannet har blitt omtalt som grumsete, og fargen på vannet skal ha lignet på svak kaffe.

Se video: De første bildene av fotballaget på isolat på sykehus kom onsdag.

Det var leger utplassert langs den mørke grotten for å sjekke guttenes helsetilstand og puls under den farefulle ferden.

– Guttene lå på bårer, og min jobb var å frakte dem ut, forteller Peeranarong.

Det er liten tvil om at dette var en farlig operasjon. En thailandsk dykker mistet livet da han slapp opp for luft mens han deltok i arbeidet med å utplassere tau og oksygentanker i grottegangene.

Fakta om redningsoperasjonen i Thailand

* 23. juni ble et fotballag med tolv gutter i alderen 11 til 16 år og deres 25 år gamle trener meldt savnet etter å ha blitt innesperret i grotten Tham Luang Nang Non helt nord i Thailand.

* 2. juli, etter en storstilt leteaksjon, ble de 13 funnet i live rundt fire kilometer inne i grotten.

* 6. juli omkom en thailandsk dykker da han skulle plassere oksygenflasker inne i grotten som en del av forberedelsene til å hente guttene ut.

* Redningsarbeidet var svært krevende fordi store nedbørsmengder hadde ført til at grotten var delvis oversvømt. De siste dagene var det imidlertid lettere vær, og vannstanden i grotten hadde sunket.

* Søndag 8. juli ble de første fire guttene reddet ut i en redningsaksjon som tok elleve timer.

* Mandag 9. juli ble fire nye gutter hentet ut. Denne aksjonen tok ni timer.

* Tirsdag 10. juli ble de fire siste guttene og treneren hentet ut. En lege og tre marinejegere som var sammen med dem den siste uka, forlot også grotten.

* Alle guttene er lagt inn til observasjon i minst en uke på sykehuset i Chiang Rai.

* Alle er i god form etter de nervepirrende ukene, men de har vært konstant sultne, og tre har lettere lungebetennelse. Også mentalt ser de ut til å ha klart seg godt.

(Kilder: Guardian, AFP, DPA, AP)

Hver av de 13 ble ført ut av to dykkere, en foran og en bak. Guttene var festet til den forreste med line og slange til en oksygentank dykkeren hadde på magen.

Der det var vann til taket, måtte de åle seg fram i passasjer som noen steder var under en meter i diameter. Men fordi mye vann var pumpet ut, var det også lange strekninger med tørr grunn der de kunne bæres på bårer.

Se video: Lettelsen er stor over at guttene og deres trener kom seg trygt ut av grotten. Den danske dykkeren Ivan deltok i redningsarbeidet. Her beskriver han hvor farlig redningsaksjonen var.

Les også: Lettelse og feiring i Thailand etter grotteguttenes redning

Gått ned to kilo

Legene på sykehuset der guttene er lagt inn i Chiang Rai, sier at de har klart seg godt de to ukene i grotten. Gjennomsnittlig har de gått ned to kilo på grunn av mangel på mat, men de har kunnet drikke noenlunde rent vann som dryppet fra taket.

Fire dykkere gir tommel opp etter at redningsaksjonen var vellykket. Foto: AP

Tre av guttene har lettere lungebetennelse, men ellers kan de fire guttene som ble hentet ut søndag, nå spise vanlig mat og gå omkring, mens de som ble berget mandag og tirsdag, fortsatt spiser grøt.

Guttene ser ut til å ha klart seg godt også mentalt gjennom ti dager i totalt mørke og uvisshet, og deretter flere dager til i spenning etter at de ble funnet. Men de vil bli sjekket av psykologer.

Les også: Gratulasjoner strømmer inn etter at grottedramaet i Thailand er over

Kan ikke reise til Russland og VM-finalen

Fotballaget ble invitert til søndagens VM-finale i Moskva, men helsen setter en stopper for det. Guttene må oppholde seg på sykehus i en uke.

Det var Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) som inviterte guttene.

– Vi har blitt informert av Thailands fotballforbund at guttene av medisinske årsaker ikke vil ha mulighet til å dra til VM-finalen i Moskva, opplyste FIFA tirsdag.

FIFA skal møte representanter fra det thailandske fotballforbundet i forbindelse med søndagens finale for å diskutere muligheten for at laget får delta på et senere FIFA-arrangement.

Tirsdag ble det også kjent at Manchester United har invitert laget og redningspersonellet til Old Trafford kommende sesong. I 2010 hadde Premier League-klubben 23 chilenske gruvearbeidere på besøk etter at de hadde sittet fanget i nesten ti uker.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært