Nord-Italia trosser sin regjering - vil skyte ulv og bjørn

En ulv, fotografert ved Trento, hovedstaden i Trentino-Syd-Tirol i nordlige Italia.
En ulv, fotografert ved Trento, hovedstaden i Trentino-Syd-Tirol i nordlige Italia. Foto: Lisa Leonardelli / Flickr/CC 2.0

Italias miljøminister er i harnisk over at to provinser i fjellene har åpnet for jakt på ulv og bjørn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to provinsene i regionen Trentino-Syd-Tirol, som ligger i foten av Alpene, har bestemt at den vernede ulven og bjørnen kan skytes uten godkjenning fra statlige myndigheter.

Les også: Forvirret ulv bet barn i Polen

Regionen har landbruk som hovednæring, spesielt vin og frukt, i tillegg til turisme. Den nye loven tillater dyrene å bli fanget eller skutt dersom de er en «trussel mot mennesker eller det alpine landbruket», skriver avisen Ansa.

Miljøminister Sergio Costa mener lovene er grunnlovsstridige og forbereder seg på å slå tilbake.

– Finn alternativer til våpen!

– Du skyter ikke ulv og bjørn. Jeg vil spørre kabinettet om å motsette seg dette. Jeg inviterer representantene fra provinsene til Roma for å finne alternativer til våpen, skriver han på Twitter.

Les også. Rekordmange ulv registrert i Norge

Bjørnen ble reintrodusert til området i 1999. Rundt 50 bjørner er antatt å oppholde seg i regionen, mens det er 1.500 ulver totalt i Italia. Ulven har vært fredet siden 1971, en tid der populasjonen var under 100, ifølge Repubblica. Derfor stiller enkelte politikere spørsmålstegn ved om en streng anvendelse av Bern-konvensjonen fra 1979 om vern av ville europeiske planter og dyr fortsatt bør gjelde.

Les også: Bli med på ulvejakt i serbiske skoger

I august 2017 ga myndighetene for første gang fellingstillatelse på en bjørn, ifølge The Local. Det var etter at en binne, ved navn KJ2, angivelig rev med seg en bit av armen på en turist i 2015, og virket truende med flere «falske angrep» på mennesker de neste to årene. I Italia får dyr som er overvåket kun en kode, for å unngå at folk blir for nært knyttet til dem.

– Handler om sikkerhet og trygghet

Dyrevernorganisasjonene som WWF og ENPA er ikke nådige, og kaller jaktåpningen for «et horribelt kapittel i vår nasjons historie» og et «angrep på grunnloven». Trentino-Syd-Tirol er en autonom region med mer selvstyre, og saken er i ferd med å sette på spissen hvor langt dette selvstyret strekker seg. Costa kaller saken «følsom»

Les også: Ulv i Belgia for første gang på 100 år

Maurizio Fugatti, en sentral politiker fra det regionalistiske partiet Lega Nord, mener at regjeringen må i alle fall prøve å forstå folk i distriktene.

– Dette er et spørsmål om sikkerhet og trygghet, sett i lys av at det allerede har vært tilfeller av aggresjon fra bjørnene og nærgående ulver rundt skoler og lekeplasser, sier Fugatti til Repubblica.

Han sier også at bøndene legger ned drifta, noe som truer landbruket i landet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden