Italia vurderer å droppe F-35

En F-35 inn for landing ved Luke Air Force Base, Arizona
En F-35 inn for landing ved Luke Air Force Base, Arizona Foto: Public Domain
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye italienske forsvarsministeren vil evaluere kontraktene om innkjøp og industriavtaler knyttet til F-35.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Italias forsvarsminister Elisabetta Trenta fra Femstjernersbevegelsen overrasket enkelte italienere da hun i nyhetssegmentet Omnibus på kanal La 7, satte hele Italias F-35-anskaffelse i tvil.

– Vi har alltid vært kritiske til programmet, ingen legger skjul på det. Det er derfor vi ikke kommer til å kjøpe noen flere jagerfly. Når det gjelder kontraktene inngått av den forrige regjeringen, setter vi i gang en nøye vurdering som tar hensyn til nasjonale interesser, skriver Trenta selv på Facebook, og ber om respons fra publikum.

Russland: – Su-57 samler opplysninger om F-35 i Syria

Uttalelsene er oppsiktsvekkende med tanke på at hun virket til være innstilt på å fullføre anskaffelsene av de 90 flyene bare noen dager tidligere, i et intervju med Defense News.

Trenta sa at forsvarsdepartementet vurderer hva som vil skje med allerede inngåtte kontraktene. Hun sa også at noen av pengene kunne kanskje heller ha blitt brukt til å stimulere Italias stagnerte økonomi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser på alle konsekvensene av et kutt, og det er mulig vi finner ut at kostnadene overgår det å fullføre planene, sa Trenta.

Trenta frykter blant annet sanksjoner og straffegebyrer for å kansellere inngåtte industrikontrakter.

Aktuelt: Israel første land i verden som bruker F-35 i strid

Et alternativ er å strekke innkjøpene ut over en lengre periode, sa hun til La 7.

Jagerflyet F-35 er et resultat av tidenes dyreste militære utviklingsprogram, Joint Strike Fighter, som ble satt i gang i november 1996 for å lage neste generasjons jagerfly overlegent alt annet i skyene.

Opprinnelig var målet å spare penger ved å lage tre varianter av samme flytype som skulle dekke de vidt forskjellige behovene til luftforsvaret, marinen og hangarskipflåten, men dette gikk ikke helt etter planen.

Aktuelt: F-35-teknologi åtte måneder forsinket

Fra før henger F-35-leveransene til Tyrkia i en ikke altfor tykk tråd, siden Kongressen jobber for å bli enige om stans i leveringene og samarbeidet.

Forsvarsminister Elisabetta Trenta sammen med NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs forsvarsminister Jim Mattis. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
Forsvarsminister Elisabetta Trenta sammen med NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs forsvarsminister Jim Mattis. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix