USA støttet ikke amming - beskyldes for å beskytte produsenter

Illustrasjonsbilde: Flere reagerer på at en amerikansk delegasjon motsatte seg amming, da Verdens helseforsamling ble holdt i mai.
Illustrasjonsbilde: Flere reagerer på at en amerikansk delegasjon motsatte seg amming, da Verdens helseforsamling ble holdt i mai.  Foto: Frank May / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amming er i søkelyset i USA, etter at landet beskyldes for å hjelpe produsenter for morsmelkerstatning fremfor å støtte amming. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken har sitt utspring i en internasjonal resolusjon for amming, som skulle vedtas på Verdens helseforsamling i Sveits i mai.

Ifølge The New York Times var det ventet at resolusjonen skulle vedtas raskt og smertefritt. Det skjedde imidlertid ikke.

Istedenfor skal den amerikanske delegasjonen ha forsøkt å fjerne tekst i resolusjonen som oppfordret myndigheter til å beskytte, fremme og støtte amming.

Les også: – Amming kan beskytte mot stamming

Truet Ecuador med straffetiltak

Da teksten ikke lot seg fjerne skal den amerikanske delegasjonen ha begynt å true Ecuador, som er landet som skulle legge frem resolusjonen i utgangspunktet.

USA skal ha truet med både straffetiltak innen handel og tilbaketrekking av militærhjelp, hvis landet ikke trakk resolusjonen. The New York Times skriver at flere land trakk seg fra å fremme resolusjonen fordi de fryktet konsekvensene fra USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ble forbauset, forferdes og triste. Det som skjedde var ensbetydende med utpressing, sier Patti Rundall fra organisasjonen «Baby Milk Action» til avisen.

Flere reagerer

NRK skriver at flere knytter hendelsen i Sveits til produksjon av morsmelkerstatning, og at USA årlig selger morsmelkerstatning for over 560 milliarder norske kroner. De siste årene skal imidlertid veksten i industrien ha vært lav fordi flere velger å amme.

The Washington Post skriver at USA gjennom årene har vist økt støtte til amming, og at det derfor kom som et sjokk for mange da historien fra Sveits ble kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var helt klart aggressivt og et angrep på amming, sier Elisabeth Sterken, nasjonal direktør i INFACT Canada, en ikke-statlig organisasjonen som jobber med næring til spedbarn og barn.

– En agenda som støtter virksomheter og er imot offentlige helsetjenester, har uten tvil kommet tilbake, sier Sterken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Handelskrigen mellom USA og Kina er i gang

Kaller historien falsk

Det var Russland som til slutt la frem resolusjonen, og den som ble vedtatt skal i stor grad ha hatt det samme innholdet som den opprinnelig.

President Donald Trump kaller artikkelen i The New York Times for falske nyheter.

Avisen har bedt det amerikanske utenriksdepartementet om en kommentar, men de ønsker ikke å kommentere.

Det amerikanske helsedepartementet sier de ønsket å endre resolusjonen, men at de ikke hadde noe å gjøre med trusler mot Ecuador.

Aktuelt: Trump nominerte nok en konservativ dommer til høyesterett