Grottedramaet i Thailand er over – alle 13 er hentet ut

Se video: Alle 13 er hentet ut av grotten.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter over to uker innesperret i grotten i Thailand, er nå de fire siste fotballguttene og treneren deres hentet ut. Alle 13 er nå i sikkerhet, ifølge marinen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er ikke sikre på om dette er et mirakel, vitenskap, eller hva. Alle 13 «Wild Boars» er nå ute av grotten, skriver Thai Navy SEALs på sin Facebook-side. «Wild Boars», som betyr villsvin, er navnet på fotballaget guttene spiller på.

Thailandsk TV viser nå bilder av redningsarbeidere som synger og danser for å feire et vellykket oppdrag.

– Oppdraget er utført, sier Suthee Sommart. Han er en av redningsarbeiderne, og har jobbet med å lete etter åpninger i grotten.

– Jeg mistet aldri håpet. Jeg visste at de ville være i live. Dette oppdraget er veldig spesielt. Vi har gjort noe historisk, sier han.

Bakgrunn: De åtte som er reddet ut av grotten er trygge og friske

Redningsleder Narongsak Osottanakorn har beskrevet redningsinnsatsen som «et lag av forente nasjoner», og mannskapet besto av personer fra blant annet Storbritannia, Kina, Myanmar, Australia og Japan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også lokale innbyggere bidro, blant annet med å lage mat til redningsarbeiderne, vaske dykkerdraktene deres og fraktet dem rundt uten å ta betaling, ifølge BBC.

Gratulasjoner

Etter nyheten om at alle 13 var ute av grotten og i sikkerhet, strømmet det inn gratulasjoner fra flere hold. Storbritannias statsminister Theresa May var en av dem.

– Glad for å se at redningsaksjonen for å få ut dem som var innesperret i grotten i Thailand var vellykket. Verdenen fulgte med og vil hylle motet til alle de involverte, tvitret May.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Gratulasjoner strømmer inn etter at grottedramaet i Thailand er over

Også amerikanernes president Donald Trump tok til Twitter for å gratulere de thailandske marinejegerne med et vellykket oppdrag.

– På vegne av USA, gratulerer til Thai Navy SEALs og alle andre med en vellykket berging av de tolv guttene og treneren deres fra den farlige grotten i Thailand. For et vakkert øyeblikk – alle ute, bra jobbet!, skrev han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens gleden over at alle 13 er reddet ut i sikkerhet er stor, er det også mange som minnes Saman Gunan, den tidligere marinejegeren som omkom da han skulle plassere ut oksygentanker inne i grotten. Ifølge The Guardian skal han hedres med en statlig begravelse.

4 kilometer inne i grotten

Fire gutter og fotballtreneren deres var igjen i grotten før redningsaksjonen startet tirsdag morgen lokal tid.

Legen og de tre marinejegerne som har vært sammen med guttene siden de ble funnet for over en uke siden, er på vei ut.

– Vi venter fortsatt på fire marinejegere som har vært sammen med barna. Vær så snill og send deres støtte til dem, skriver Thai Navy SEALs på sin Facebook-side.

23. juni ble fotballaget med tolv gutter i alderen 11 til 16 og deres 25 år gamle trener meldt savnet etter å ha tatt seg inn i grotten Tham Luang Nang Non helt nord i Thailand. Etter en storstilt leteaksjon ble de 2. juli funnet i live vel 4 kilometer inne i grotten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Musks ubåt klar til redningsaksjon i Thailand

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved god helse

De åtte guttene som ble hentet ut søndag og mandag er sendt til sykehus og er ved forholdsvis god helse. De er ofte sultne og trenger mye mat, og har bedt om brødskiver med sjokoladepålegg.

De kan nå begynne å spise normal mat, så lenge den ikke er for krydret. Tidligere har de bare kunnet spise en risbasert grøt, fordi de utslitte kroppene deres har hatt problemer med å ta til seg næring.

Noen av guttenes pårørende har fått besøke dem på sykehuset, men på grunn av mulig smittefare var de atskilt av en glassvegg. Talsmann for helsemyndighetene, Jedsada Chokdrumrongsuk, sier de skal vurderes av en psykiater og at det kan ta en uke før de får komme hjem.