Liu Xia på vei til Berlin etter åtte år i husarrest

Liu Xia holder et bilde av sin avdøde mann Liu Xiaobo under bisettelsen av ham i Shenyang i fjor. Hun er nå løslatt fra husarrest og på vei til Europa, ifølge flere venner.
Liu Xia holder et bilde av sin avdøde mann Liu Xiaobo under bisettelsen av ham i Shenyang i fjor. Hun er nå løslatt fra husarrest og på vei til Europa, ifølge flere venner. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nobelprisvinner Liu Xiaobos kone Liu Xia har forlatt Kina etter åtte år i husarrest. Hun fikk reise til Tyskland for å få helsehjelp, bekrefter myndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Søster har forlatt Beijing for å starte sitt nye liv i Europa. Takk til alle som har hjulpet henne og gitt henne omsorg i disse årene. Jeg håper at fra nå av blir hennes liv fredelig og lykkelig, skriver Liu Xias bror Liu Hui på sosiale medier tirsdag.

Kunstneren Liu Xia har sittet i husarrest i åtte år, på tross av at hun ikke er tiltalt for noen forbrytelse. Ektemannen hennes, som fikk fredsprisen for sitt arbeid for demokrati, døde av kreft i juli i fjor. Han hadde da vært fengslet siden 2009.

57 år gamle Liu Xia har i praksis vært i husarrest siden mannen fikk Nobels fredspris året etter.

– I dag rundt klokka 11 tok Liu Xia et Finnair-fly ut av Beijing, opplyser hennes venn Wu Yangwei, best kjent under forfatterpsevdonymet Ye De, til nyhetsbyrået AFP.

Fakta om Liu Xia og Liu Xiaobo:

* Liu Xiaobo var en av Kinas mest kjente dissidenter og demokratiforkjempere.

* Han ble dømt til elleve års fengsel i 2009 for å ha medforfattet og underskrevet Charter 08, et politisk manifest med krav om demokrati og politiske reformer i Kina.

* Han vant Nobels fredspris for 2010, til kraftige fordømmelser fra Kinas regjering. Etter ni år i fengsel døde han av kreft i juli 2017, 61 år gammel.

* Kona Liu Xia (57) har i praksis sittet i husarrest i hjemlandet siden 2010, uten at hun er blitt tiltalt for noen forbrytelse.

* Hun er lyriker, maler og fotograf og giftet seg med Liu Xiaobo mens han var fengslet i en omskoleringsleir i 1996.

* Aktivister og flere vestlige regjeringer har krevd at hun slippes fri, og tirsdag opplyser flere av hennes venner at hun var på vei til Europa i et fly.

* Kinesiske myndigheter lot verken Liu Xiaobo, Liu Xia eller andre medlemmer av familien reise til Oslo for å motta nobelprisen.

Aktuelt: Trump mener EU er nesten like ille som Kina

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Depresjon

Tysklands ambassade tilbød i april å hjelpe Liu med å reise til Tyskland. Reisen skjedde ikke den gang, men mandag møtte Kinas statsminister Li Keqiang møtte sin tyske motpart Angela Merkel i Berlin.

Li er fortsatt i Tyskland, der myndighetene senest i mai sa at de ville ta imot enken etter fredsprisvinneren. Utenriksdepartementet i Beijing bekreftet tirsdag at Liu har forlatt Kina. Hun skal til Tyskland "for å få medisinsk behandling etter egen vilje", opplyser en talsperson.

Vestlige regjeringer og aktivister har i årevis bedt Kina løslate Liu Xia. Hun har lidd av depresjon og gitt uttrykk for at hun ønsker å dø hvis hun ikke slipper fri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Liu Xia har vært isolert i så mange år. Jeg håper at hun i et fritt land vil kunne være i stand til å lindre langvarige traumer og sår, sier Wu.

Både han og en annen av Lius nære venner, journalisten Gao Yu, opplyser at hun er på vei til Berlin. En annen venn sier at hun sitter på flyet til Helsingfors.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Kim Jong-un priser tette bånd og fellesskap med Kina

«Livstidsdom»

Også etter at Liu Xiaobo døde i fjor, la kinesiske myndigheter bånd på enkens bevegelser og overvåket henne. Myndighetene har imidlertid fastholdt at hun er fri.

Flere vestlige diplomater forsøkte i mai å besøke Liu i hennes leilighet i Beijing etter at det ble uttrykt bekymring for hennes psykiske helse. De ble imidlertid nektet adgang, uten at myndighetene ga noen forklaring.

– De burde legge til en setning i grunnloven: Å elske Liu Xiaobo er en alvorlig forbrytelse – en livstidsdom, sa Liu nylig i en telefonsamtale med sin nære venn, den kinesiske skribenten Liao Yiwu.

Opprop

Liu Xia er lyriker, maler og fotograf. I mai stilte flere titall av verdens mest fremtredende forfattere og kunstnere seg bak et opprop til Kina om å løslate Liu Xia. Blant dem var Michael Chabon, Paul Auster og Khaled Hosseini.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Liu Xiaobo var en av lederne for studentene som protesterte på Den himmelske freds plass i 1989. Han ble pågrepet i 2008 etter å ha skrevet Charter 08, der han og flere andre tok til orde for demokratiske reformer.

Han døde av kreft i kinesisk fangenskap etter å ha fått avslag på en søknad om å få behandling i utlandet for et år siden.

Aktuelt: Tidligere kommunisttopp dømt til livstid for korrupsjon i Kina