Le Pen mener Nasjonal samling er i livsfare etter pengebeslag

Det franske høyrepartiet Nasjonal samling er i livsfare, sier leder Marine Le Pen etter at en domstol besluttet å beslaglegge 2 millioner euro fra partiet.
Det franske høyrepartiet Nasjonal samling er i livsfare, sier leder Marine Le Pen etter at en domstol besluttet å beslaglegge 2 millioner euro fra partiet. Foto: Michel Spingler / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Franske Nasjonal samling er i livsfare, sier leder Marine Le Pen. Partiet anklages for å ha misbrukt EU-midler, og en domstol har beslaglagt 2 millioner euro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiet skal i flere år ha brukt offentlige penger øremerket for assistenter i EU-parlamentet, til å lønne partiansatte i Frankrike. To dommere har nå tatt beslag i en pengesum i Nasjonal samling for å sikre at partiet kan tilbakebetale 7 millioner euro til EU-parlamentet, om en domstol krever det.

Le Pen har omtalt kjennelsen som en «dødsdom» over partiet og anklaget dommerne for å forsøke å ødelegge Nasjonal Samling. Uten pengene kan ikke partiet betale lønninger i august og Le Pen har bedt alle som «elsker demokratiet» om å stå opp for Nasjonal samling.

Les også: EU-domstolen: Marine Le Pen må tilbakebetale nær 3 millioner kroner i EU-midler

Partiet har i all hast startet en pengeinnsamling og bedt de som «ikke ønsker at Frankrike blir et diktatur», bidra.

En rekke politikere har uttrykt støtte til Nasjonal samling, et parti som anses for å være langt ut på høyrefløyen i fransk politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Prinsippet i et demokratisk land er at et beslag ikke skal true partiets videre eksistens, sier leder Olivier Faure i sosialistpartiet til Europe Radio 1.

Leder i sentrumspartiet UDI, Jean-Christophe Lagarde, sier Le Pen har «rett til å protestere» og at dommerne burde ventet til det forelå dom i saken før støtten ble fryst.

Les også: Nasjonal front endrer navn til Nasjonal samling i Frankrike