Brexit-ministers avgang et alvorlig slag for Theresa May

Illustrasjonsfoto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

At brexit-minister David Davis trekker seg er det største nederlaget for Theresa May siden det katastrofale valget for ett år siden, mener norske eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

David Davis, som har vært brexit-minister siden folkeavstemningen for to år siden, trakk seg søndag kveld fordi han er uenig med statsminister Theresa May om veien videre i brexit-forhandlingene.

– Det er ingen tvil om at dette er et stort slag for hennes autoritet, i den grad hun har hatt noen autoritet, sier Storbritannia-ekspert Per Edgar Kokkvold til NTB.

Theresa May har mistet flere statsråder det siste året, men at Davis nå trekker seg, er det mest alvorlige nederlaget for henne, påpeker Kokkvold. Davis er en av Mays mest sentrale statsråder.

– Dette er det største nederlaget hun har gått på siden det katastrofale valget for ett år siden da de konservative mistet sitt flertall i Underhuset, sier Kokkvold til NTB.

Reaksjon: Dominic Raab utnevnt til ny brexit-minister

Han får støtte av en annen norsk Storbritannia-ekspert, Øivind Bratberg, førstelektor ved Universitetet i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et voldsomt fall for henne. Det er ingen ende på hvordan de konservative ryker i tottene på hverandre samtidig som brexit-klokka tikker, sier Bratberg til NTB.

Det er nå bare ni måneder til Storbritannia skal forlate EU.

Reportasje: Brexit to år etter: De som ikke gir opp

– Svekket forhandlingsposisjon

Davis sendte sitt avskjedsbrev til statsministeren søndag, bare to dager etter at den dypt splittede britiske regjeringen i et 12 timer langt møte på statsministerens landsted Chequers ble enige om en myk brexitvariant. I sitt avskjedsbrev skriver Davis at han mener den nye EU-strategien gjør det «mindre og mindre trolig» at Storbritannia vil forlate tollunionen og EUs indre marked.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

–Regjeringens politikk vil i beste fall etterlate oss i en svak forhandlingsposisjon, kanskje en posisjon vi ikke kommer oss ut av, skriver Davis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Labour-leder Jeremy Corbyn sier at Davis' avgang viser at Theresa May ikke har noen autoritet igjen, og at hun ikke er i stand til å gjennomføre brexit.

– Hennes regjering er i kaos, og dersom hun klamrer seg fast, blir det mer og mer klart at hun er mer interessert i å bli værende av egeninteresse framfor å tjene folket, skriver Corbyn i en twittermelding.

Per Edgar Kokkvold sier at den eneste grunnen til at ingen så langt har utfordret Theresa May som partileder, er frykten for at det kan utløse nyvalg som kan resultere i at Jeremy Corbyn blir statsminister. For å kunne utfordre partilederen kreves det støtte fra 15 prosent av toryenes parlamentsgruppe, det vil si 48 representanter.

Ifølge The Guardian sier David Davis at selv om han trekker seg som brexit-minister, støtter han fortsatt Theresa May som statsminister.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Britene vil ha mer av fisken selv

Flere følger?

Spørsmålet nå er om andre brexit-tilhengere i regjeringen, som utenriksminister Boris Johnson, vil gjøre som David Davis og si takk for seg i regjeringen.

– Det er vanskelig å si når det gjelder Boris Johnson. Han er ekstremt ambisiøs og har som mål å bli statsminister. Jeg tror han først og fremst vil tenke på hva som lønner seg for ham, sier Kokkvold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bratberg sier det samme.

– Boris gjør nok ikke noe som helst før han vet om det gagner ham selv, sier Bratberg.

Spekulasjonene går nå om hvem som kommer til å overta etter David Davis som brexit-minister. Et aktuelt navn er miljøminister Michael Gove, mener BBCs velinformerte politiske redaktør Laura Kuenssberg. Det som taler mot Gove er at han er en mann med mange fiender som er hatet i deler av det konservative partiet, påpeker de norske ekspertene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: NHO bekymret for brexit-konsekvenser

Store bedrifter advarer

Regjeringen har nylig fått kraftige advarsler fra store selskaper som Airbus og Jaguar Land Rover. De truer med å trekke seg helt ut av Storbritannia om det ikke blir enighet om en frihandelsavtale med EU. Airbus alene har 14.000 ansatte i Storbritannia.

Mandag er det ventet at May skal presentere innholdet i regjeringens avtale for Parlamentet.

Aktuelt: – Den britiske regjeringen undervurderer brexit-regningen