Thailand: Myndighetene har klargjort for redningsforsøk

Redningsarbeidere jobber med å pumpe vann ut av gruvekomplekset. Det er ikke kjent når eller hvor i gruven bildet, som er frigitt av den thailandske marinen, er tatt. Foto: Royal Thai Navy via AP / NTB scanpix
Redningsarbeidere jobber med å pumpe vann ut av gruvekomplekset. Det er ikke kjent når eller hvor i gruven bildet, som er frigitt av den thailandske marinen, er tatt. Foto: Royal Thai Navy via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Thailandske myndigheter har bortvist folk fra et område nær inngangen til gruven der guttene er innesperret, for å få plass til redningsaksjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ennå uklart om det skal settes i gang en redningsaksjon umiddelbart. En dykker sier imidlertid til The Guardian at redningsaksjonen er nært forestående. Myndighetene har varslet en pressekonferanse om kort tid.

– Alle som ikke er involvert i redningsarbeidet, må komme seg vekk fra området umiddelbart, sa politiet over høyttaleranlegget ved det gjørmete området som ligger like ved gruveinngangen.

– Etter en vurdering av situasjonen trenger vi området for å hjelpe ofrene, sa politiet.

Titalls dykkere

Journalister og andre har pakket sakene sine og begynt å forlate området der mer enn 1.000 pressefolk har oppholdt seg de siste dagene. De har fått til klokken 9 lokal tid (klokken 4 norsk tid) på å forlate området.

Myndighetene har gitt streng beskjed om at ingen bilder skal tas under redningsaksjonen, ifølge The Guardian. Brudd på forbudet vil få følger, opplyser myndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Titalls dykkere og helsepersonell har ankommet området søndag morgen. Det har også så smått begynt å regne i regionen.

– Vi er fremdeles i krig med været og tiden, sa provinsguvernør Narongsak Osottanakorn sent lørdag kveld.

Frykter regnet

Tolv thailandske gutter mellom 11 og 16 år og deres 25 år gamle fotballtrener har vært innesperret grottekomplekset Tham Luang i Chiang Rai nord i Thailand i 15 dager, etter at kraftig regnvær sperret dem inne i grotten.

Tidlig lørdag sa provinsguvernøren Narongsak at guttene ikke var klare for en risikabel redningsaksjon, men senere på dagen kom kontrabeskjeden om at myndighetene hadde sett seg ut et vindu på tre til fire dager der «forholdene er perfekte med tanke på vannstand, været og guttene».

Vannstanden i grotten fryktes å stige igjen på grunn av et varslet regnvær de kommende dagene. Det kan redusere området der guttene sitter, til omkring 10 kvadratmeter, ifølge Narongsak. I tillegg vil det hindre dykkere i å ta seg inn til guttene, samtidig som oksygennivået i luften kan synke til et kritisk nivå.