Kraftig uvær herjer i Japan – over 50 har omkommet

Folk venter på å bli reddet fra et hustak i Kurashaki i prefekturet Okayama sørvest i Japan. Foto: AP / NTB scanpix.
Folk venter på å bli reddet fra et hustak i Kurashaki i prefekturet Okayama sørvest i Japan. Foto: AP / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 51 mennesker har mistet livet og 48 er savnet i Japan i oversvømmelser og jordskred som har blitt utløst av kraftig regnvær, opplyser japanske medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge den japanske kringkasteren NHK ser det ut til at uværet har rammet hardest i det vestlige prefekturet Hiroshima. Minst 23 mennesker er funnet døde der mens 21 er savnet.

I prefekturet Ehime på øya Shikoku sørvest i landet er 18 mennesker bekreftet omkommet og sju savnet.

– Dødstallet ventes å stige ettersom vi fortsatt er midt i arbeidet med å innhente informasjon, sier en talsperson for krisemyndighetene i Ehime.

Også flere andre steder er det meldt om omkomne og savnede.

Unormalt store nedbørsmengder

Statsminister Shinzo Abe har bedt sine ministre om å gjøre «alt de kan» for å redde ofrene for uværet, og kalt situasjonen «ekstremt alvorlig». 48.000 soldater, politifolk og brannfolk deltar i redningsarbeidet.

Japan gjennomgår tunge regnsesonger tidlig om sommeren hvert år, men i år har det kommet rekordstore mengder, ifølge DPA. Uværet har ført til flommer og har utløst omfattende jordskred, som har tatt med seg både mennesker, biler og bygninger. Enkelte steder har det falt over en meter regn på kort tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere steder er veiene stengt, og det er utstedt jordskredvarsel for store deler av det sørvestlige Japan. Enkelte steder fungerer ikke vannsystemet, og militæret jobber intenst med å frakte vann til områdene som er rammet.

Ekstremvarsel

Japans meteorologiske institutt har utstedt ekstremvarsel med høyeste faregrad, noe de kun gjør når regnværet ventes å bli på sitt verste på flere tiår, for de neste dagene i deler av vestlige Japan.

Ifølge AP har over 1,9 millioner mennesker fått beskjed om å evakuere.

Selv om Japan er blant de mest moderniserte landene i Asia, fører monsunsesongen ofte til dødsfall og omfattende materielle skader i landlige områder.