Thailand: Perfekte redningsforhold de neste dagene

Se video: Det har blitt sendt ut lapper fra grotten, der blant annet fotballtreneren beklager til foreldrene for situasjonen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gunstig vær og fallende vannstand har skapt en mulighet til å redde fotballaget i grotten i Thailand. En like god sjanse kommer trolig ikke igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tolv thailandske gutter mellom 11 og 16 år og deres 25 år gamle fotballtrener har vært innesperret grottekomplekset Tham Luang i Chiang Rai nord i Thailand i to uker.

Redningsarbeiderne har etter hvert innsett at arbeidet med å evakuere dem er en kamp mot klokka, ettersom monsunregn snart ventes å ødelegge flere dagers intensivt arbeid med å tømme grotten for vann.

Flere enn 100 hull er boret i fjellet over grotten – noen bare noen få meter ned og andre opp mot 400 meter ned – i et forsøk på å gi guttene en utvei som ikke innebærer at de må dykke ned i de oversvømte passasjene i grotten.

Ingen av boreforsøkene har imidlertid nådd fram. Isteden har flere dager med gunstige værforhold og vannpumping gitt redningsarbeiderne et kort tidsvindu der det kan la seg gjøre å ta guttene ut gjennom hovedinngangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med tanke på vannstand, vær og guttenes helse er forholdene perfekte for evakuering nå og de neste tre eller fire dagene. Vi må gjøre et klart valg, sier provinsguvernør Narongsak Osatanakorn.

– Økende fare

Til tross for at forholdene er på sitt gunstigste hittil, vil guttene fortsatt måtte gjennom trange, krokete og vannfylte passasjer dersom de skal ut gjennom hovedveien.

Myndighetene venter nå på to store grupper med frivillige dykkere som skal ankomme senere lørdag og søndag. Etter det vil de være klare for å starte operasjonen med å redde guttene ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Planen jeg har holdt fast på helt fra start er at vi må få barna ut, og den avgjørende faktoren for denne planen er at det er så lite vann som mulig i grotten. Men hvis det regner og blir mer vann igjen, aner vi ikke hvilke risikofakter vi kommer til å stå overfor, sier Osatanakorn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Elon Musk sender ingeniører for å hjelpe guttene i grotten.

Redningsarbeiderne har i mellomtiden lyktes i å sikre oksygentilførsel til guttene via et flere kilometer langt luftrør, men provinsguvernøren sier det fortsatt er risikabelt å la guttene å være innesperret for lenge.

– Når man er i et begrenset område og oksygennivået faller til 12 prosent begynner menneskekroppen å skru seg av og man kan bli bevisstløs. Dessuten er det også karbondioksid. Hvis oksygennivået faller og karbondioksidnivået går opp, kan man få for mye karbondioksid i blodet, sier Osatanakorn.

Treneren beklager

Etter over en uke uten livstegn fra verken guttene eller fotballtreneren Ekkapol Chantawong, ble gruppen funnet i live av britiske dykkere på en forhøyning i grotten mandag.

Inntil da var den 25-årige treneren den eneste voksne personen de unge guttene hadde å forholde seg til. Han har både vært hyllet som helt, blant annet fordi han skal ha gitt guttene all maten gruppen hadde med seg, og fått kritikk for å ta med seg guttene inn i grotten midt i monsunsesongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et brev grottedykkerne tok med til foreldrene fredag, skriver Chantawong at han beklager.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Til alle foreldrene vil jeg fortelle at guttene fremdeles har det bra. Jeg lover å gjøre mitt beste for å ta vare på barna. Takk for den moralske støtten, og jeg beklager overfor foreldrene, heter det i beskjeden.

Guttene: – Kommer tilbake

Også håndskrevne lapper fra guttene, som BBC har gjengitt i sin helhet, ble tatt med ut av grotten fredag. En av dem, som kaller seg «Bew», skriver at foreldrene ikke skal bekymre seg.

– Jeg har vært borte i to uker, men jeg kommer tilbake og skal hjelpe dere med å selge tingene deres, skriver han. Foreldrene driver en butikk.

Flere av foreldrene har sendt svarbrev, og mange av dem understreker at de ikke er sinte på treneren.

– Verken mammaer eller pappaer er sinte på deg. Takk for at du tar vare på barna, heter det i et av svarbrevene.

Se video: Marinejeger druknet under redningsarbeidet i Thailand.