Handelskrigen mellom USA og Kina er i gang

Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix
Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs varslede straffetoll på kinesiske varer til en verdi av 34 milliarder dollar årlig har trådt i kraft. Kina varsler snarlige mottiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tollen ble innført klokken 6 norsk tid fredag.

– USA har brutt reglene til Verdens handelsorganisasjon og innledet den største handelskrigen i økonomisk historie, heter det i en uttalelse fra Kinas handelsdepartement som ble sendt ut rett etter at tollen trådte i kraft.

Beløpet på 34 milliarder kroner tilsvarer om lag 274 milliarder kroner. Produkter som rammes, er maskiner, elektronikk og høyteknologisk utstyr, inkludert biler, harddisker og LED-skjermer.

Kina blir «tvunget til å gjennomføre et nødvendig motangrep», heter det i uttalelsen fra Beijing.

Reaksjon: Ekspert: Nordmenn vil ikke merke handelskrigen – med mindre den eskalerer

Fakta om USAs handelskonflikt med Kina

* USAs president Donald Trump og hans administrasjon bekreftet 15. juni at de innfører 25 prosent toll på kinesiske varer til en verdi av 50 milliarder dollar årlig.

* Den omfattende listen er på 1.102 kinesiske produkter, blant annet batterier, kjemiske produkter og telekomutstyr.

* Tollen ble innført fredag 6. juli på varer til en verdi av 34 milliarder dollar årlig. To uker senere blir toll på de resterende varene på listen til en verdi av 16 milliarder dollar årlig innført.

* Kina har varslet snarlig innføring av toll på amerikanske varer til en verdi av 50 milliarder dollar. Gjengjeldelsestollen omfatter 545 produkter, blant annet landbruks-, sjømat- og bilprodukter.

* USA har åpnet for langt mer omfattende tolltiltak senere – ved å ramme kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar årlig med toll, og deretter ytterligere opptrapping til å omfatte varer verdt 300 milliarder dollar.

* Dermed kan kinesiske varer til en verdi av opptil 550 milliarder dollar årlig bli rammet av amerikansk straffetoll, et beløp som er høyere enn verdien på varer som Kina eksporterte til USA i fjor. Den var på 506 milliarder dollar.

* Kina har gjort det klart at landet akter å svare med samme mynt.

* Høyere amerikanske tollsatser på stål og aluminium ble innført allerede i mars. Disse handelsbarrierene rammer også USAs allierte i Europa og Canada.

Kilder: NTB, The New York Times, DPA, AP, AFP.

Globale ringvirkninger

Beijing har tidligere varslet at Kina skal slå tilbake med mottiltak, dollar for dollar, med umiddelbar virkning. Blant annet blir USAs eksport av svinekjøtt, soyabønner og biler til Kina trolig iført straffetoll som svar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eskaleringen fra trusler til handelskrig er ventet å gi ringvirkninger globalt, via forsyningsleddene i verdenshandelen. Det vil igjen føre til høyere kostnader for næringslivet, dyrere produkter for forbrukerne og påvirke aksjemarkeder verden rundt, skriver The New York Times.

Press

Kina er USAs største handelspartner, og USA mener tiltakene er nødvendig for å rette opp den skjeve handelsbalansen mellom de to landene.

Amerikanske arbeidsplasser går tapt, har president Donald Trump uttalt. Videre mener Washington at Kina bedriver urettferdig handelspraksis. USA vil også ha slutt på at kinesisk lovverk gjør at kinesiske selskaper som samarbeider med utenlandske partnere, får tilgang på amerikansk teknologi.

Tiltakene fra Washington er dermed ment å fungere som press mot regjeringen i Beijing, for å tvinge den til å foreta endringer i handelspraksisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klager til WTO

Kina har tidligere varslet at arbeidet med å åpne landets marked og å utvide reformarbeidet, er i gang. Dette skal fortsette, heter det i fredagens uttalelse fra Beijing.

Samtidig varsler Kina at landet skal bringe USAs straffetoll inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO) og samarbeide med andre land for å sikre fri handel.