Oksygenmangel kan bli kritisk for guttene i grotten

Se video: Det begynner å haste med å få ut fotballandslaget fra grotten i Thailand.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Evakueringen av guttene som er innesperret i en grotte i Thailand, kan bli framskyndet på grunn av oksygenmangel. Det kan fort bli kritisk, sier norsk ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thailandske myndigheter hadde først planer om å gi de tolv guttene og deres fotballtrener grundig opplæring i dykking, før de eventuelt blir brakt ut gjennom de vannfylte og trange grottegangene.

Nå har oksygennivået i grotten begynt å synke, samtidig som vannstanden snart er ventet å stige. Mangelen på oksygen kan fort bli kritisk, sier sikkerhetsleder Marcus Langberg Smestad i Norsk Grottedykkerforbund.

– Normalt oksygennivå i luften er på cirka 21 prosent. Hvis det går veldig langt under det, og du kommer ned mot 15 prosent, så er det sammenlignbart med å gå langt opp i høyden. Hvis det blir mindre og mindre oksygen i luften, er det fare for skade på vev som har stort oksygenbehov. Det kan man ikke gå med lenge, sier han til NTB.

Trekker oksygenkabel

Natt til fredag omkom en tidligere marinejeger som jobbet med å sikre luftforsyningen til grottesystemet. Redningsarbeidere prøver nå å trekke en kabel inn i grotten for å forsyne den med luft, men dersom situasjonen forverrer seg, kan det bli nødvendig å sette i gang evakuering umiddelbart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske sikkerhetslederen sier at en midlertidig løsning kan være å frakte flere oksygentanker inn i grotten.

– De kan ta med seg tanker og tømme dem ut i grotten, og eventuelt bruke tanker til å puste på som en nødløsning. Men det er begrenset hvor lenge man kan drive med det, sier Smestad.

Vannet kan stige

Lørdag er det ventet kraftig regn, og selv om store pumper går for fullt for å hente ut vann fra grottene, regner man med at vannstanden vil stige, noe som vil gjøre en eventuell evakuering enda vanskeligere.

– Først trodde vi barna kunne bli der inne over lengre tid, men ting har endret seg, og vi har begrenset med tid, sier marineoffiser Apakorn Yookongkaew.

Guttene, som alle er mellom 11 og 16 år, og den 25 år gamle fotballtreneren deres, har vært innesperret i den oversvømte grotten i nærmere to uker. Over 1.000 redningsarbeidere er på plass ved Tham Luang Nang Non-grotten i Chiang Rai-provinsen nord i Thailand.