Regjeringen i London holder hastemøte om nytt nervegift-tilfelle

Britisk politi holder vakt utenfor en eiendom i Amesbury i England onsdag. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix
Britisk politi holder vakt utenfor en eiendom i Amesbury i England onsdag. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske regjeringen holder hastemøte som følge av at to er kritisk syke etter å ha blitt forgiftet med det myndighetene mener er nervegiften Novitsjok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innenriksminister Sajid Javid sa onsdag kveld at han skal lede hastemøtet i regjeringens kriseutvalg torsdag.

Et tilsvarende møte ble også holdt onsdag, opplyser en talsmann for statsminister Theresa May.

Tester gjort ved et laboratorium i forsvarets forskningspark Porton Down bekrefter at de to britene ble forgiftet av nervegiften Novitsjok, opplyste politiet onsdag.

Det er samme type som den som ble brukt mot den tidligere russiske dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter da de ble forsøkt drept i Salisbury i mars. Det er nå opp til forskere å slå fast om nervegiften i de to tilfellene er fra samme produksjonsserie, uttalte Neil Basu, sjef for det britiske antiterrorpolitiet, på en pressekonferanse onsdag.

– Etterforskernes prioritet er nå å finne ut hvordan disse to menneskene kom i kontakt med denne nervegiften, sa Basu.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritisk

– Vi har ingen formening om hvordan nervegiften har dukket opp på nåværende tidspunkt, sa han, og oppfordret folk til ikke å plukke opp gjenstander fra noen steder uten å vite hva det er.

Fakta om nervegiften novitsjok

* Nervegift utviklet i Sovjetunionen på 1970- og 1980-tallet.

* Finnes i en rekke varianter.

* Antas å være en av de mest dødelige nervegifter som finnes.

* Kan komme inn i kroppen via huden eller ved å bli pustet inn.

* Fører til ufrivillige sammentrekninger av kroppens muskler, noe som igjen kan føre til åndedretts- og hjertesvikt, ofte med dødelig utfall.

* Atropin kan brukes som motgift.

(Kilde: CNN, Wikipedia)

Det britiske paret ble lørdag funnet bevisstløse i et hus i småbyen Amesbury, omkring 13 kilometer fra Salisbury. Tilstanden til de to er fremdeles kritisk.

Venner har identifisert personene som Dawn Sturgess (44) og Charlie Rowley (45). Politiet har ikke frigitt navnene, men bekrefter at det dreier seg om to britiske statsborgere på 44 og 45 år fra distriktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke attentat-mål

Det er ingenting ved deres bakgrunn som tyder på at de skulle være mål for et attentat, mener politiet.

Det finnes heller ingen bevis for at de to «nylig hadde besøkt noen av stedene som var infisert» etter forgiftningen av Skripal, uttalte Basu onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet antok først at kvinnen og mannen hadde fått i seg narkotika fra et urent parti da de ble funnet bevisstløse lørdag.

Sperringer

29 år gamle Sam Hobson sier han er en venn av paret, og at han så at mannen ble syk.

– Han svettet enormt mye, siklet, og man kunne ikke snakke med ham. Han laget rare lyder og gynget fram og tilbake. Det er som om han var i en annen verden, sier Hobson.

27 år gamle Natalie Smyth bor i området. Hun sier hun så brannbiler og ambulanser ankomme huset der kvinnen og mannen var lørdag.

– De stengte av veien. De sa det hadde funnet sted en kjemirelatert episode, og deretter at det var narkotikarelatert, sier hun.

Politiet har satt opp sperringer rundt en bolig og flere andre steder der de to personene hadde oppholdt seg før de mistet bevisstheten. Sikkerhetstiltakene er styrket både i Amesbury og Salisbury.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forgiftning

Det var 4. mars Sergej Skripal og hans datter Julia Skripal ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury, der Sergej Skripal bodde. Datteren var på besøk fra Russland. Analyser viste at de to var blitt forgiftet med Novitsjok, men begge overlevde.

Britiske myndigheter anklager Russland for å ha stått bak. Russland avviser beskyldningene. Saken utløste diplomatisk krise mellom Russland og Storbritannia, og etter hvert også mellom Russland og resten av Vesten etter hvert som andre land stilte seg på britenes side.