Britisk politi: To briter forgiftet med Novitsjok

Britisk politi holder vakt utenfor en eiendom i Amesbury i England onsdag. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix
Britisk politi holder vakt utenfor en eiendom i Amesbury i England onsdag. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To briter i 40-årene ligger i kritisk tilstand på sykehus etter å ha blitt forgiftet med nervegassen Novitsjok i Amesbury, opplyser britisk politi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Giften er den samme som den tidligere russiske dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter ble forsøkt drept med i Salisbury i mars.

– Jeg forstår godt at det vil være mange spørsmål om en sammenheng, men vi spekulerer ikke og vil ikke komme med noen antakelser, sier Neil Basu, sjef for det britiske antiterrorpolitiet, på en pressekonferanse.

Det britiske paret ble lørdag funnet bevisstløse i et hus i småbyen Amesbury, omkring 13 kilometer fra Salisbury. Tilstanden til de to er fremdeles kritisk.

Venner har identifisert personene som Dawn Sturgess (44) og Charlie Rowley (45). Politiet har ikke frigitt navnene, men bekrefter at det dreier seg om to britiske statsborgere på 44 og 45 år fra distriktet. Det er ingenting ved deres bakgrunn som tyder på at de skulle være mål for et attentat, mener politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sperringer

Politiet har satt opp sperringer rundt en bolig og flere andre steder der de to personene hadde oppholdt seg før de mistet bevisstheten. Sikkerhetstiltakene er styrket både i Amesbury og Salisbury.

Britiske helsemyndigheter sier samtidig at det ikke er grunn til å anta at det foreligger noen større risiko for allmennheten.

– Situasjonen vil bli vurdert fortløpende etter hvert som vi får mer informasjon, heter det i en uttalelse fra Public Health England (PHE).

Omkring 100 etterforskere fra politiet jobber med saken, opplyser politiet.

Forgiftning

4. mars ble Sergej Skripal og hans datter Julia Skripal funnet bevisstløse på en benk i Salisbury, der Sergej Skripal bodde. Datteren var på besøk fra Russland. Analyser viste at de to var blitt forgiftet av nervegift.

Britiske myndigheter anklager Russland for å ha stått bak. Russland avviser beskyldningene og har krevd bevis. Saken utløste diplomatisk krise mellom Russland og Storbritannia, og etter hvert også mellom Russland og resten av Vesten etter hvert som andre land stilte seg på britenes side.

Julia Skripal var i koma i 20 dager og ble utskrevet 11. april. Faren ble utskrevet 18. mai. Han har så langt ikke snakket med mediene, men datteren har i intervju sagt at hun har hatt store smerter og at det har tatt tid å bli bedre.