Utrydningstruet neshorn kan bli reddet med ny metode

Fatu (t.v.) og Najin er de to siste kjente individene av arten nordlig stumpneshorn. Forskere håper nå at en ny metode kan redde arten fra utryddelse. Foto: Sunday Alamba / AP Photo / NTB scanpix
Fatu (t.v.) og Najin er de to siste kjente individene av arten nordlig stumpneshorn. Forskere håper nå at en ny metode kan redde arten fra utryddelse. Foto: Sunday Alamba / AP Photo / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I mars døde den siste hannen av arten nordlig stumpneshorn. Nå håper tyske forskere å hindre at arten blir utryddet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er det kun to kjente individer av arten nordlig stumpneshorn igjen, etter at hannen Sudan døde i reservatet Ol Pejeta i Kenya i mars. De to gjenværende individene er begge infertile hunner og er datter og barnebarn av Sudan.

Tyske forskere håper nå å ha kommet fram til en løsning som likevel kan gi nytt liv til arten, som også er kjent som nordlig hvitt neshorn.

– Målet vårt er at den første nordlige stumpneshornkalven blir født innen tre år, sier Thomas Hildebrand, sjef for reproduksjon ved Liebniz institutt i Berlin.

– I og med at neshorn er gravide i 16 måneder har vi litt mer enn et år på oss for å få til en vellykket inseminasjon, sier Hildebrand.

Ved hjelp av en ny metode har forskerne klart å få fram neshornembryoer produsert i prøverør. Når disse settes inn i en surrogatmor fra den nært beslektede sørlige stumpneshornarten, har de ifølge forskerne en stor sjanse for å igangsette en graviditet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mangler likevel en liten bit i puslespillet. Forskerne trenger også egg fra de to siste gjenlevende nordlige stumpneshornene, og har søkt om tillatelse til dette. Å hente ut disse eggene innebærer to timer i full narkose for neshornene, noe som kan være risikabelt.

– Vi er veldig redde for at noe uventet skal skje. Det ville vært et mareritt, sier Hildebrand.