Rouhani: Økonomi avgjør om vi overholder Iran-avtalen

Irans president Hassan Rouhani (høyre) fikk en militær velkomstseremoni da han møtte Østerrikes president Alexander Van der Bellen (venstre) i Wien onsdag. Foto: AP / NTB scanpix
Irans president Hassan Rouhani (høyre) fikk en militær velkomstseremoni da han møtte Østerrikes president Alexander Van der Bellen (venstre) i Wien onsdag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iran vil fortsette å overholde atomavtalen dersom de fortsatt kan tjene på det økonomisk på tross av amerikanske sanksjoner, sier president Hassan Rouhani.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pågripelsen av en iransk diplomat stasjonert i Østerrike i kjølvannet av påståtte bombeplaner mot en iransk eksilgruppe, har truet med å overskygge Rouhanis Europa-reise.

Men arbeidet med å berge atomavtalen (JCPOA) etter USAs brudd, sto fortsatt høyt på agendaen da Rouhani onsdag ankom Østerrikes hovedstad Wien – byen der den historiske avtalen ble signert i 2015.

Da ble Iran ble lovet sanksjonslettelser i bytte mot forsikringer om at landets atomprogram er fredelig.

– Vi kommer til å holde oss til avtalen så langt det er mulig, gitt at vi kan tjene på JCPOA, sa Rouhani etter å ha møtt Østerrikes president Alexander Van der Bellen.

Bergingsforsøk

USA trakk seg fra avtalen og begynte å gjeninnføre sanksjoner mot Iran i mai. Dermed er det opp til Storbritannia, Frankrike, Russland og Kina å redde avtalen, som ble inngått mellom landene sommeren 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis de andre landene som er med i avtalen kan garantere for Irans interesser, vil vi fortsette i JCPOA uten USA, sa Rouhani.

Fredag skal utenriksministrene i Iran og fem andre stormakter møtes i Wien i et forsøk på å redde avtalen.

Atomavtalen har vært en hjørnestein i Rouhanis politikk om mer åpenhet mot Vesten. Det at USA har trukket seg fra den har ført til at presidenten har måttet tåle økende kritikk på hjemmebane fra ultrakonservative, som i likhet med president Donald Trump er imot atomavtalen.

Færre utenlandske investeringer

Nye amerikanske sanksjoner truer selskaper fra tredjeland som fortsetter å operere i Iran, og håpet om økte utenlandske investeringer har så langt ikke materialisert seg. I stedet har flere utenlandske selskaper uttalt at de vil stanse aktiviteten i Iran i frykt for sanksjonene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, har i et forsøk på å øke presset mot Irans europeiske partnere, beordret at landet skal forberede seg på å raskt kunne gjenoppta atomaktiviteten sin dersom samtalene bryter sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pågrepet diplomat

Bare timer før Rouhani ble ønsket velkommen i Østerrike, kalte Wien Irans ambassadør inn på teppet. Østerrike vil nemlig frata immuniteten til den iranske diplomaten som ble pågrepet i Tyskland tidligere i uka.

Han og fem andre er pågrepet, mistenkt av belgiske etterforskere for å ha deltatt i planlegging av et angrep mot et folkemøte i Paris sist helg.

Irans utenriksminister Mohammed Javad Zarif hevder anklagene om et bombeattentat mot en marginal iransk opposisjonsgruppe er et forsøk på å avspore oppmerksomheten fra Rouhanis besøk.

Forventer oppklaring

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz sier han har diskutert saken med Rouhani.

– Vi forventer en full oppklaring, og jeg vil takke presidenten for å ha forsikret oss om å støtte en slik oppklaring, sa Kurz under en felles pressekonferanse med Rouhani onsdag.

Paris-møtet var arrangert av den omstridte iranske eksilgruppa Folkets mujahedin (MeK).

MeK har anklaget regjeringen i Iran for å stå bak, mens utenriksdepartementet i Teheran onsdag anklaget gruppa for selv å ha fabrikkert angrepsplanene.