SPD truer med å trekke seg fra Merkels regjering

Det tyske sosialdemokratiske partiet SPD, her ved partileder Olaf Scholz (t.v.), truer med å trekke seg fra regjeringssamarbeidet med Angela Merkels CDU og innenriksminister Horst Seehofer (t.h) og partiet CSU.
Det tyske sosialdemokratiske partiet SPD, her ved partileder Olaf Scholz (t.v.), truer med å trekke seg fra regjeringssamarbeidet med Angela Merkels CDU og innenriksminister Horst Seehofer (t.h) og partiet CSU. Foto: Michael Sohn / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sosialdemokratene i Tyskland (SDP) truer med å trekke seg fra regjeringssamarbeidet dersom statsminister Angela Merkel oppretter transittmottak for migranter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Masseleirer der flyktninger blir låst inne i ukevis vil ikke bli realitet med SPD i regjering, sier SPDs generalsekretær Lars Klingbeil til den statlige kringkasteren ZDF.

Han truer dermed med å trekke SPD fra regjeringssamarbeidet mellom Merkels konservative CDU og CDUs søsterparti CSU.

Merkel og CSU-leder Horst Seehofer ble mandag kveld enige om et kompromiss for å unngå regjeringskrise etter at Seehofer truet med å trekke seg. Det ville ha utløst regjeringskrise.

Kompromisset gjorde det mulig for Seehofer å fortsette som innenriksminister, og innebærer at det skal bygges transittmottak for asylsøkere som er registrert i andre land, ved den tyske grensen mot Østerrike. Derfra skal de sendes tilbake dit de er registrert.

Tidligere utenriksminister Sigmar Gabriel, som tilhører SPD, er sterkt kritisk til CSUs kompromissløse linje i asylstriden.

– Seehofer har gjort regjeringen arbeidsudyktig. Han har tatt hele Tyskland og Europa som gisler. Alt dette skader på uhørt vis demokratiet, tvitret Gabriel mandag kveld da kompromisset var inngått.

Les også:

Regjeringskrise avverget i Tyskland

Demonstrasjoner under AfD-kongress i Tyskland