46 fanger løslatt fra torturfengsel i Jemen

Den jemenittiske skuespilleren Naser al-Anbari fikk en varm velkomst da han ble løslatt fra fengsel drevet av De forente arabiske emirater i Aden sør i Jemen.Løslatelsen av fanger kommer etter at nyhetsbyrået AP har avslørt omfattende bruk av tortur og seksuelle misbruk i fengslene. Foto: AP / NTB scanpix
Den jemenittiske skuespilleren Naser al-Anbari fikk en varm velkomst da han ble løslatt fra fengsel drevet av De forente arabiske emirater i Aden sør i Jemen.Løslatelsen av fanger kommer etter at nyhetsbyrået AP har avslørt omfattende bruk av tortur og seksuelle misbruk i fengslene. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Familier og venner hylte av glede da 46 menn ble løslatt fra det beryktede Beir Ahmed-fengselet, drevet av De forente arabiske emirater i Jemen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Løslatelsene skjer etter avsløringer fra nyhetsbyrået AP om utstrakt bruk av tortur. Mishandlingen foregår i hemmelige fengsler drevet av de De forente arabiske emirater i Sør-Jemen, der hundrevis av menn blir torturert og utsatt for seksuelle overgrep, ifølge AP.

Det er tredje gang fanger blir løslatt etter nyhetsbyårets avsløringer om seksuelle misbruk og tortur. AP mener mishandlingen av fangene inngår som en del av den USA-støttede offensiven i landet.

Jublet og gråt

Bilder på sosiale medier viste glisende menn som viste V-tegn mens familie og venner klemte og kysset dem.

Blant de løslatte denne uka var 23 år gamle Saddam al-Azazi, som har vært holdt fanget siden juni i fjor.

Moren hans forteller at hun besvimte da hun fikk nyheten om løslatelsen.

– Jeg gikk to skritt, men beina mine kunne ikke bære meg. Min datter måtte følge meg, forteller moren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da sønnen min omfavnet meg, både gråt og jublet alle naboene, forteller hun.

Smuglet ut tegninger

AP offentliggjorde i forrige måned tegninger som var smuglet ut av Beir Ahmed-fengslet i havnebyen Aden, og som dokumenterte ulike former for mishandling.

Seksuell vold blir gjerne brukt for å tvinge fram «tilståelser», opplyser tegneren og seks andre fanger til det amerikanske nyhetsbyrået. Ingen av dem ville stå fram med navn fordi de frykter represalier.

Bildene viser blant annet en mann som henger naken i lenker mens han blir påført elektriske støt. På en annen tegning ligger en mann på gulvet omgitt av snerrende hunder mens flere personer sparker ham. Det er også tegninger av anale voldtekter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Emiratene deltar i den saudiledede militærkoalisjonen som i mars 2015 gikk til krig mot den jemenittiske houthi-militsen etter at houthiene hadde tatt kontroll over store deler av Nord-Jemen. Siden har Emiratene tatt kontroll over en rekke byer i Sør-Jemen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge stanset for få måneder siden all våpeneksport til Emiratene på grunn av landets krigføring i Jemen. USA støtter imidlertid koalisjonen med våpen for milliarder av dollar.

Ikke stilt for retten

De hemmelige fengslene og den utstrakte bruken av tortur ble avslørt av AP i juni i fjor. Mange av fangene er mistenkt for å tilhøre al-Qaida eller IS, men ingen av dem er stilt for retten.

Amerikanske tjenestemenn vedgikk i fjor at USA har avhørt enkelte fanger i fengsler drevet av Emiratene, men forsvarsdepartementet hevder at USA ikke har noe kjennskap til at det blir begått menneskerettighetsbrudd.

Emiratene nekter for at de driver hemmelige fengsler i Sør-Jemen. Men i Jemen sier innenriksministeren at han ikke har myndighet over fengslene, og at han må ha tillatelse fra Emiratene for å reise inn i Aden.