Farligere reiser for migranter som tar seg over Middelhavet

Disse flyktningene ble reddet 30. juni, men Italias innenriksminister Matteo Salvini sa rett ut at de ikke fikk lov til å komme til Italia. Foto: AP-NTB NTB scanpix
Disse flyktningene ble reddet 30. juni, men Italias innenriksminister Matteo Salvini sa rett ut at de ikke fikk lov til å komme til Italia. Foto: AP-NTB NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Antallet båtflyktninger som har forsvunnet eller omkommet på reisen over Middelhavet hittil i år, er 40 prosent høyere enn tidligere antatt, melder IOM.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) opplyser at 1.405 mennesker er antatt omkommet hittil i år. Mandag opplyste IOM at tallet hadde passert 1.000.

Økningen skyldes ikke nye båttragedier, men ny informasjon om tre forlis 19. og 20. juni. Det har tatt tid å verifisere antallet omkomne, men nå mener IOM at minst 215 mennesker omkom i disse to dagene.

De nye anslagene over omkomne inkluderer også rundt 218 migranter som druknet utenfor kysten av Libya i to ulike hendelser forrige fredag og søndag.

Forskeren Matteo Villa fra det italienske instituttet for politiske studier (ISPI) mener at nærmere 10 prosent av dem som satte ut fra kysten av Libya forrige måned, omkom eller forsvant.

Dette er det høyeste dødstallet siden man begynte nøyaktig registrering av overfarter i 2016, skriver Villa på Twitter.

Italiensk forbud

Rundt 7.000 mennesker la ut på den hasardiøse ferden fra Libya i forrige måned. Ifølge Villa var tallet måneden før langt høyere – nemlig rundt 25.000. Men da omkom eller forsvant «bare» rundt 2 prosent av flyktningene, mens 90 prosent klarte å ta seg over til Italia, og 8 prosent ble stanset av den libyske kystvakten.

Forskeren mener det er tre grunner til den sterke veksten i andelen som nå dør eller forsvinner.

En årsak er at Italias nye regjering har innført forbud mot at redningsbåter får legge til kai i italienske havner, derfor utføres det også færre redningsaksjoner utført av NGO-er.

Lasteskip er dessuten blitt mer motvillige til å ta om bord båtflyktninger fordi det medfører kostbare omveier, og i tillegg må båtene vente i dagevis for å få tillatelse til å gå inn i en havn.

Dessuten er den libyske kystvakten underbemannet og er dessuten dårlig utstyrt.

Økning i Spania og Hellas

Mens antallet migranter til Italia har sunket med 80 prosent til 16.600 i 2018, har antallet økt med 140 prosent til Spania. Hellas melder om en økning på 50 prosent i år.

Til tross for de tragiske tallene, melder IOM at det totale antallet migranter som dør på veien over Middelhavet, har sunket i forhold til i fjor. I første halvdel av 2017 døde 2.268 mennesker på sin ferd mot Europa.