Frankrike vil gi asyl til Aquarius-flyktninger

Den franske hjelpeorganisasjonen SOS Mediterranees redningsskip Aquarius fotografert ved ankomst til Valencia 17. juni. Foto: Olmo Calvo / AP / NTB scanpix.
Den franske hjelpeorganisasjonen SOS Mediterranees redningsskip Aquarius fotografert ved ankomst til Valencia 17. juni. Foto: Olmo Calvo / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrike vil innvilge asyl til rundt 80 flyktninger fra redningsskipet Aquarius, som Italia og Malta nektet å legge til kai i sommer, opplyser myndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spørsmålet om hvem som skulle ta hånd om menneskene om bord på Aquarius, havnet i sentrum for en bitter EU-strid om ansvarsfordelingen for migrantene og flyktningene i Middelhavet.

Spania tilbød etter hvert en havn for skipet, som tilhører en hjelpeorganisasjon som hadde tatt om bord 630 migranter og flyktninger som var berget utenfor Libyas kyst. De ankom Valencia 17. juni.

135 av de hovedsakelig afrikanske asylsøkerne har nå blitt intervjuet av representanter for franske myndigheter i Spania. Rundt 80 av dem vil få beskyttelse i Frankrike, opplyser Pascal Brice, sjefen for det franske flyktningdirektoratet.

Frankrike kommer også til å innvilge asyl til 52 mennesker som ble berget av redningsskipet Lifeline, som driftes av en tysk organisasjon.

I likhet med Aquarius drev Lifeline rundt i flere dager i Middelhavet etter å ha tatt om bord flyktninger og migranter som var berget utenfor Libyas kyst. Skipet fikk etter hvert lov til å legge til kai på Malta etter at flere EU-land lovet å ta ansvaret for de over 230 menneskene om bord.

Blant de 135 asylsøkerne Frankrike intervjuet fra Aquarius, var det flere som ønsket å bli i Spania, opplyser Brice. De fleste kom fra Eritrea og Sudan.

Belgia, Irland, Nederland og Portugal har også sendt team til Spania for å vurdere asylsøknader fra Aquarius' passasjerer.