Polsk høyesterettsjustitiarius tvunget til å gå av

Polakker demonstrerte mandag mot pensjonsreformen i høyesterett, dagen før den trådte i kraft. Foto: AP / NTB scanpix
Polakker demonstrerte mandag mot pensjonsreformen i høyesterett, dagen før den trådte i kraft. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reformen av polsk høyesterett trådte i kraft tirsdag. Dermed er tredelen av dommerne, inkludert høyesterettsjustitiarius Malgorzata Gersdorf, tvunget til gå av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gersdorf motsatte seg inntil det siste å gå av og insisterte på at hun i henhold til grunnloven skulle sitte til 2020 når hun fyller 70 år. Men en medarbeider av president Andrzej Duda sa tirsdag at hun ikke har noe valg.

Den omstridte loven er blitt drevet gjennom av nasjonalforsamlingen i Warszawa av landets konservative regjering.

Dagen i forveien åpnet EU-kommisjonen sak mot Polen i et forsøk på å hindre loven, som innebærer tvangsavgang for rundt 40 prosent av dommerne i polsk høyesterett når pensjonsalderen settes ned fra 70 år til 65 år.

Politisk kontroll

Det innebærer at regjeringen skal oppnevne nye dommere og dermed får større politisk kontroll over Polens øverste domstol.

– Mangel på framgang og den umiddelbart forestående implementeringen av det nye pensjonsregimet for høyesterettsdommere gjør at Kommisjonen har besluttet å iverksette hastesak, sa EU-kommisjonens talsmann Margaritis Schinas.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonens beslutning kan føre til at Polen blir bøtelagt.

Uavhengighet

På slutten av fjoråret vedtok nasjonalforsamlingen de kontroversielle endringene av rettsvesenet i Polen. Det har vært en rekke demonstrasjoner mot reformene. Kritikere mener reformene undergraver domstolenes uavhengighet, og at domstolene underlegges politisk kontroll. EU-kommisjonen satte i desember i gang formell prosess ved å aktivere artikkel 7 i EU-traktaten.

Artikkel 7 kalles «atombomben» i EU-samarbeidet. Prosessen kan i siste instans lede til straffetiltak, i verste fall at landet fratas stemmeretten.

Polen har vært i dialog med EU-kommisjonen gjennom hele våren om hvordan reformen kan tilpasses slik at den blir mer spiselig for EU.