Meny

Libya har sendt hjem nesten 9.000 migranter

Libyske myndigheter har sendt hjem nesten 9.000 migranter til nå i år, som ledd i et frivillig program i samarbeid med FN.

Nøyaktig 8.938 mennesker er blitt sendt hjem til rundt 30 afrikanske og asiatiske land i årets første halvår, sier programmets koordinator Jomaa Ben Hassan.

Tallet omfatter ikke personer som ble evakuert til tredjeland av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

I forrige måned sa UNHCR-sjef Filippo Grandi at under 2.000 av 25.000 personer hadde fått grønt lys i sine hjemland til å bli sendt tilbake, og han oppfordret derfor de berørte landene til å sette fortgang i saksbehandlingen.

Samtidig sendte den FN-tilknyttede Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) i fjor hjem nesten 20.000 personer via IOMs frivillighetsprogram. IOM har som mål å øke dette tallet til 30.000 i år.

IOM satte fortgang i hjemsendelsesarbeidet mot slutten av fjoråret etter at CNN viste opptak der afrikanere ble solgt som slaver på markeder i Libya.

Titusener av mennesker har tatt seg inn i Libya de siste årene og fram mot kysten der de har fått hjelp av menneskesmuglere til å ta seg videre til Europa. Via en avtale inngått mellom libyske myndigheter, Italia og EU plukker libysk kystvakt opp flyktninger og migranter for å hindre dem fra å dra til Europa. Deretter blir de plassert i leirer i Libya i påvente av hjemsendelse til sine hjemland.

Populært