Thailand: Usikkert når guttene i grotten kan reddes ut

Alle de tolv savnede guttene og treneren deres som ble funnet i live i grotten i Nord-Thailand, avbildet på en video som den thailandske marinen har lagt ut. Foto: AP / NTB scanpix
Alle de tolv savnede guttene og treneren deres som ble funnet i live i grotten i Nord-Thailand, avbildet på en video som den thailandske marinen har lagt ut. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det blir en svært krevende operasjon å få reddet de tolv guttene og treneren deres ut fra grotten i Thailand der de har sittet innesperret i halvannen uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De tretten ble funnet, magre og sultne, men i live, på en steinhylle fire kilometer inn i grotten.

En thailandsk tjenestemann uttalte først at det kan ta opp til fire måneder å få ut gruppen. Men det avviser eder for redningsaksjonen, Narongsak Osotthanakorn, blankt. Han kaller uttalelsen latterlig, men han kan ikke si når de kan bli reddet ut.

– Det blir ikke i dag, det er helt sikkert. Vår prioritet er deres helse, sier Osotthanakorn.

Det er meldt fortsatt mye nedbør i området, noe som gjør arbeidet med å få guttene og treneren deres ut, svært vanskelig. Det kommer mer vann inn den allerede oversvømte grotten enn det redningsmannskapene klarer å pumpe ut.

Bakgrunn: Guttene i grotten i Thailand får dykketrening

Fakta om redningsaksjonen i grotten i Thailand

* 23. juni ble et fotballag med tolv gutter i alderen 11 til 16 år og deres 25 år gamle trener meldt savnet.

* Letemannskaper fant sykler, fotballsko og ryggsekker ved inngangen til grotten Tham Luang Nang Non, og fant fot- og håndavtrykk lenger inn i grotten.

* Grotten er 10 kilometer lang, er en av Thailands lengste, og består av svingete og trange korridorer.

* En storstilt redningsaksjon ble raskt satt i gang. Men store nedbørsmengder har ført til oversvømmelse i grotten og gjør redningsarbeidet vanskelig.

* Over 1.000 personer har deltatt i redningsaksjonen, deriblant en rekke internasjonale eksperter.

* 2. juli fant britiske redningsdykkere guttene og treneren i live om lag fire kilometer inn i grotten.

* Guttene kan ikke svømme eller dykke i nåværende helsetilstand, og redningsmannskaper vil tømme grotten for vann før de reddes ut.

Kilde: AFP, DPA

Lykkelige foreldre

Guttene, som er mellom 11 til 16 år, har vært innesperret i Tham Luang Nang Non-grotten siden 23. juni, sammen med sin 25 år gamle fotballtrener.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men mandag fant to britiske spesialdykkerne alle tretten i live, til stor glede og lettelse for guttenes familier.

– Det er utenkelig. Jeg har ventet i ti dager, jeg trodde ikke denne dagen ville komme, sier faren til en av dem gledestrålende, ifølge Bangkok Post.

Dykkere jobber nå med å sette opp en telefonlinje inn i grotten, slik at foreldre kan få snakke med barna sine. Det vil også bli sendt inn forsyninger med mat og medisiner.

Noen av de minste barna har ifølge Osotthanakorn helseproblemer, men tilstanden er ikke alvorlig for noen av dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En lege har vært og sett til dem, og de har fått energigelé og enkle medisiner, sier Osotthanakorn.

– Vi vil ut

Over hele Thailand har folk fulgt leteaksjonen, og saken har også fått stor oppmerksomhet internasjonalt. Det rørende møtet mellom dykkerne og guttene ble fanget på film, og videoen er blitt sett over 16 millioner ganger siden den ble publisert mandag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I videoen sitter guttene samlet i grotten, noen med fotballtrøya trukket ned over knærne.

– Hvor mange er dere?, spør en av dykkerne. En i gruppa svarer 13.

– 13? Fantastisk, svarer dykkeren, som da forstår at alle de savnede er i live.

Guttene ber om å få komme ut av grotten. Dykkeren forklarer at de skal reddes, og at flere er på vei. En av guttene spør hvilken dag det er. Med ti fingre i været viser dykkeren at guttene har vært der i ti dager.

– Dere er veldig sterke, sier dykkeren.

– Jeg er veldig lykkelig, sier en av guttene.

– Vi er veldig lykkelige også, svarer dykkeren.

Vanskelig å få de ut

Men til tross for den gode nyheten om at alle tretten er i live, gjenstår den vanskeligste jobben. Nemlig å få dem ut.

Tham Luang-grotten er i utgangspunktet vanskelig å navigere seg gjennom, og nå er grotten dessuten fylt av gjørme og vann flere steder etter flere dager med kraftig nedbør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å komme seg gjennom grotten tok seks timer for erfarne marinejegere. Det blir dermed en komplisert oppgave å få ut guttene denne veien, og redningsmannskapet vil tømme grotten for vann før de tar sikte på å redde dem ut.

Ofrer avlinger

Over 100 bønder i området har sagt seg villig til å ofre sine avlinger og la redningsmannskapet tømme ut flomvann fra grotten over åkrene deres.

Redningsmannskapet undersøker også muligheten for å kunne bore ned i grotten ovenfra for å redde ut gruppen på denne måten, ifølge Bruce Konefe, en dykkerekspert som assisterer i redningsaksjonen. Han sier helikoptre flyr over grottene for å forsøke å finne gruppens nøyaktige posisjon.