Trump intervjuer kandidater til høyesterett

President Donald Trump har sagt at han vil presentere sin kandidat 9. juli. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
President Donald Trump har sagt at han vil presentere sin kandidat 9. juli. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump intervjuet mandag fire av sine mulige kandidater til å bli ny dommer i høyesterett etter at Anthony Kennedy pensjonerer seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump sa han planlegger å møte ytterligere to eller tre, og at alle er fantastiske folk. Han sa han har rundt sju kandidater på en kortliste, hvorav to kvinner. Tidligere har han sagt at han vil presentere sin kandidat 9. juli.

Trump sies å ha utarbeidet en intern liste på 25 mulige kandidater, alle sammen motstandere av selvbestemt abort.

Søndag sa senator Susan Collins, en av de få moderate republikanerne i Senatet, at hun ikke vil stemme på noen kandidat som er imot Roe v. Wade, høyesterettskjennelsen fra 1973 som gir kvinner rett til abort i USA.

Om John McCain, som er kreftsyk, ikke kan møte når Senatet skal godkjenne Trumps kandidat til høsten, betyr det at Republikanerne mangler flertall med bare 49 av 100 senatorer på Trumps side. Ytterligere en eller to republikanske senatorer kan tenkes å stemme mot Trumps kandidat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men på den annen side er det tre-fire demokratiske senatorer som er redd for ikke å bli gjenvalgt i republikanske delstater i november, som muligens ikke tør annet enn å stemme sammen med republikanerne.

I mellomtiden varsler Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, at Demokratene nå vil satse hardt på å mobilisere folkelig motstand mot en ny høyesterettsdommer som går imot abort og Barack Obamas helsereform.

I en kommentar i New York Times skriver han at åpningen som Kennedy skapte ved å trekke seg, er «vår tids viktigste åpning i høyesterett», og at velgerne må presse sine folkevalgte til å gå imot Trumps kandidat.