FNs generalsekretær besøkte rohingyaleirer i Bangladesh

To barn i en flyktningleir for rohingyaer i Kutupalong i Cox's Bazar-distriktet i Bangladesh. FNs generalsekretær António Guterres besøkte rohingyaleirer mandag, sammen med Verdensbankens leder Jim Yong Kim. Foto: AP / NTB scanpix
To barn i en flyktningleir for rohingyaer i Kutupalong i Cox's Bazar-distriktet i Bangladesh. FNs generalsekretær António Guterres besøkte rohingyaleirer mandag, sammen med Verdensbankens leder Jim Yong Kim. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs generalsekretær António Guterres sier han fikk høre grusomme historier om voldtekt og drap da han møtte rohingyaer som har flyktet til Bangladesh.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med presidenten i Verdensbanken, Jim Yong Kim, besøkte FN-sjefen mandag distriktet Cox's Basar, nær grensen til Myanmar, der flere hundre tusen rohingyaer holder til i flyktningleirer.

– Jeg har hørt uvirkelige historier om drap og voldtekter fra rohingya-flyktninger som nylig har flyktet fra Myanmar. De ønsker rettferdighet og at de trygt kan reise hjem igjen, skriver Guterres på Twitter.

– Ingenting kunne forberedt meg på det synet og de omfattende lidelsene som jeg så i Cox's Bazar i dag. Jeg har hørt hjerteskjærende beretninger fra rohingya-flyktninger som vil være med meg for alltid, skriver han videre.

Ber om økt støtte

Guterres og Kim ankom Bangladesh i helgen, og målet for besøket er blant annet å be om økt støtte til rohingya-flyktningene.

Også utenriksminister i Bangladesh, Abdul Hassan Mahmood, og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Filippo Grandi, er med under besøket i flyktningleirene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten 700.000 rohingyaer har flyktet fra Myanmar siden landets sikkerhetsstyrker iverksatte en militæraksjon mot en væpnet rohingya-gruppe i august i fjor. Myanmarske soldater og væpnede sivile i det hovedsakelig buddhistiske landet anklages for drap, voldtekt, tortur og nedbrenning av landsbyer hvor det tidligere bodde rohingyaer.

FN har kalt militæraksjonen et «skoleeksempel på etnisk rensing».

– Systematisk vold

Guterres møtte søndag Bangladeshs statsminister Sheik Hasina og roste da landet for å ha tatt imot rohingyaene som ble fordrevet fra sine hjem som følge av «systematisk og utbredt vold».

– I en verden hvor så mange grenser er stengt, har folket og myndighetene i Bangladesh åpnet sine grenser og tatt imot sine brødre og søstre fra Myanmar som har rømt fra de forferdelige hendelsene der, sa Guterres etter møtet med Hasina.