Demonstrasjoner under AfD-kongress i Tyskland

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 3.000 demonstranter har samlet seg i Augsburg i Bayern, for å protestere mot det høyrepopulistiske partiet AfD, som holder partikongress.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrantene bærer bannere som anklager AfD for å spre nazipropaganda, og politiet bruker tåregass for å holde dem på avstand fra kongressalen. Rundt 2.000 ekstra politifolk er utplassert i Augsburg i forbindelse med AfDs partikongress.

AfDs leder Alexander Gauland hevdet tidligere i måneden at Adolf Hitler og nazismen kun utgjør en liten del av Tysklands historie og at det legges for mye vekt på denne epoken.

– Hitler og nazismen er fugleskitt i mer enn 1.000 år med framgangsrik tysk historie, sa han i en tale til partiets ungdomsfløy.

Uttalelsen vakte sterke reaksjoner og Tysklands president Frank-Walter Steinmeier anklager AfDs leder for å så hat. Fredag gikk Steinmeier på nytt ut mot AfD-ledelse i et intervju med avisa Frankfurter Allgemeine Zeitung.

– Jeg har på følelsen at de som snakker på denne måten, ikke aner hvor mye av den anerkjennelse og respekt som Tyskland har bygd opp de siste tiårene, blir ødelagt av dette, sier han.

– Personlig skammer jeg meg over slike kommentarer. Jeg skammer meg også over de bagatelliserende talemåtene som nylig er brukt av tyske politikere for å beskrive nasjonalsosialismens tid, sier Steinmeier.