Sverige overtar formannskapet i Sikkerhetsrådet

Foto: AP / NTB scanpix
Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sverige overtar søndag formannskapet i FNs sikkerhetsråd, som har mange vanskelige saker på sitt bord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jemen blir et veldig viktig spørsmål, konstaterer utenriksminister Margot Wallström.

Sveriges toårsperiode i Sikkerhetsrådet løper ut året, og svenskene har det roterende formannskapet i juli. Wallström håper å få USA med på laget i arbeidet med å få e slutt på krigen og det FN betegner som verdens verste humanitære katastrofe i Jemen.

– Vi har i stor grad sammenfallende syn med USA når det gjelder å lette de menneskelige lidelsene i Jemen og å unngå situasjoner som kan bli et blodbad. Et stort angrep på havnebyen Hodeida ville være ødeleggende, sier Wallström.

Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i mars 2015, i spissen for en regional allianse der blant andre De forente arabiske emirater deltar med bakkestyrker.

Over 10.000 mennesker er siden drept og minst 50.000 såret, de fleste av dem i saudiarabiske flyangrep. Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt, og 22 millioner mennesker i Jemen er nå avhengige av humanitærhjelp.

80 prosent av all nødhjelp bringes inn via den Houthi-kontrollerte havnebyen Hodeida, som de siste ukene har vært under kraftig angrep fra den saudiledede koalisjonen.

Flere hundre mennesker er drept i slaget om Hodeida, og tusenvis av sivile har flyktet.

Personvernpolicy