Tyrkia fordømmer «inhuman» offensiv i Sør-Syria

Røyk stiger fra bygninger i Daraa-provinsen sør i Syria etter at de ble truffet av bomber fra syriske regjeringsstyrker. Bildet er tatt av opprørskontrollerte syriske medier torsdag 28. juni. Foto: Nabaa Media / AP / NTB scanpix.
Røyk stiger fra bygninger i Daraa-provinsen sør i Syria etter at de ble truffet av bomber fra syriske regjeringsstyrker. Bildet er tatt av opprørskontrollerte syriske medier torsdag 28. juni. Foto: Nabaa Media / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia fordømmer det syriske regimets offensiv mot opprørskontrollerte deler av Daraa-provinsen som «inhuman», og ber om umiddelbar stans.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med russisk luftstøtte har Syrias president Bashar al-Assad pepret Sør-Syria med luftangrep, raketter og tønnebomber i over en uke.

Torsdag var den hittil blodigste dagen, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Da ble minst 25 sivile, hovedsakelig i tettstedet al-Mseifra, drept i luftangrep fra det gruppa identifiserer som russiske kampfly.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavosuglu sier «Russland, Iran og USA er ansvarlige for (det syriske regimets) overgrep» i området.

– Vi fordømmer på det sterkeste disse inhumane angrepene mot uskyldige folk, sier Cavusoglus talsperson Hami Aksoy i en uttalelse fredag.

Tyrkia og Russland har lenge stått på hver sin side i Syria-konflikten. Mens førstnevnte flere ganger har tatt til orde for at Assad må avsettes, har russerne støttet grepet inn militært med støtte til det syriske regimet siden 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel har de to landene sammen Assads andre hovedallierte Iran forsøkt å samarbeide om å finne en politisk løsning i Syria via fredsforhandlinger i Kazakhstans hovedstad Astana.

– De nye angrepene forhindrer arbeidet i Astana og i den FN-støttede prosessen i Gènève med å redusere volden på bakken og finne en politisk løsning på krisen, sier Aksoy.

Tyrkia lanserte i januar en militæroperasjon i Afrin, som ligger nær den tyrkiske grensen i motsatt ende av Syria, der de har de kriget mot den syriskkurdisk militsen YPG.

Militsen har vært støttet av USA, men Tyrkia mener de står i ledtog med den forbudte kurdiske PKK-geriljaen på tyrkisk side, og regner begge gruppene som terrororganisasjoner.