Tysklands president skammer seg over bagatellisering av nazismen

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier da han i juni la ned en krans ved minnesmerket for opprøret mot de nazistiske okkupantene i Warszawa. Steinmeier skammer seg over tyske politikere som bagatelliserer nazismen. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix
Tysklands president Frank-Walter Steinmeier da han i juni la ned en krans ved minnesmerket for opprøret mot de nazistiske okkupantene i Warszawa. Steinmeier skammer seg over tyske politikere som bagatelliserer nazismen. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier sier han skammer seg over hvordan enkelte tyske politikere bagatelliserer nazitidens forbrytelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har på følelsen at de som snakker på denne måten, ikke aner hvor mye av anerkjennelsen og respekten som Tyskland har bygd opp de siste tiårene, blir ødelagt av dette, sa Steinmeier til avisa FAZ fredag.

– Personlig skammer jeg meg over slike kommentarer. Jeg skammer meg også over de bagatelliserende talemåtene som nylig er brukt av tyske politikere for å beskrive nasjonalsosialismens tid, sa han videre.

Flere medlemmer av det innvandrerfiendtlige og høyreradikale partiet AfD, som for første gang kom inn i Forbundsdagen i fjor, har en rekke ganger provosert med kommentarer om Nazi-Tyskland og holocaust.

Blant annet har AfD-leder Alexander Gauland sagt at Hitler og nazistene bare var «en liten fuglelort i Tysklands tusen år lange ærefulle historie».

Björn Hoecker som stadig provoserer med sin retorikk, har oppfordret til full snuoperasjon når det gjelder Tysklands kultur for historisk hukommelse, som fremmer refleksjon over Tysklands kollektive ansvar for drapene på 6 millioner jøder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trass i AfDs økende oppslutning mener Steinmeier at det store flertall av tyskerne ikke støtter slike forsøk på å trivialisere nazismen.

Steinmeier uttaler seg på et tidspunkt da det er voksende bekymring for antisemittiske hendelser i Tyskland. Som svar på påstander om at problemet har vokst på grunn av innvandringen fra arabiske land, sier han:

– Det kan være antisemittisme blant dem som har kommet til oss. Men grunnleggende sett er antisemittisme et tysk problem.