Mot ny drapsrekord i Mexico

En militærpatrulje kjører forbi en valgplakat med Arbeiderparti-politikeren Laura Caballero, som ønsker en fredspakt med de voldelige kartellene i Mexico. For tre år siden måtte hun selv stenge restauranten sin i Acapulco på grunn av trusler og utpressing. Foto: AP / NTB scanpix
En militærpatrulje kjører forbi en valgplakat med Arbeiderparti-politikeren Laura Caballero, som ønsker en fredspakt med de voldelige kartellene i Mexico. For tre år siden måtte hun selv stenge restauranten sin i Acapulco på grunn av trusler og utpressing. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall drap i Mexico ligger an til å slå alle rekorder. Med rundt 30.000 drap kan 2018 bli det dødeligste året på to tiår.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dominga Garcia Lopez hadde bare én sønn – Francisco. 36-åringen var i ferd med å fullføre en mastergrad i psykologi. Familien hadde spinket og spart til utdannelsen hans, som skulle være deres vei ut av fattigdommen.

Elisa Ceballos Santiago pleide å kalle sønnen Arturo for sitt «eneste håp». 19-åringen hadde akkurat begynt på universitetet for å bli elektroingeniør.

Begge ble drept i Acapulco.

Verste sted

Byen, tidligere kjent som et populært feriemål for celebriteter, er nå blitt det verste stedet for gjengkriminalitet i Mexico. I fjor ble 834 drapsetterforskninger igangsatt i Acapulco alene.

I desember ble Francisco, av venner og familie kalt Paco, funnet i en umerket grav sammen med tre andre, to uker etter at han forsvant.

Av frykt for represalier valgte familien å ti stille om drapet og ikke kreve svar på hvorfor han ble drept – eller av hvem. Men bankkontoen hans var blitt tømt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det jeg ønsket, var min sønns levninger. Og det fikk jeg, sier Garcia.

Arturos familie krevde derimot rettferdighet. Resultatet var trusler og utpressing, som i sin tur tvang familien til å flykte.

Aktuelt: «Verdens mektigste narkobaron»: – Fang og torturer alle mine rivaler

Ønsker dialog

Stadig flere mener nå at dialog er eneste vei ut av Mexicos voldelige spiral. Myndighetenes linje med å erklære krig mot narkobandene har bare ført til at mer blod har flytt, mener Garcia.

– Noen må komme med fred. Det bør være en dialog slik at det kan bli forsoning, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun setter nå sin lit til venstresidens presidentkandidat Andres Manuel Lopez Obrador, som har foreslått amnesti for enkelte kriminelle og sosiale løsninger framfor krig mot narkotika. Lopez ligger godt an til å vinne valget 1. juli.

Aktuelt: Amerikanere demonstrerer mot behandlingen av migrantbarn

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredspakt

En representant for det mexicanske Arbeiderpartiet, Laura Caballero, snakker nå åpent om å forhandle fram en fredspakt med de kriminelle kartellene, noe som ville ha vært utenkelig for bare noen år siden.

– Dette er en krig som ikke kan kjempes med krigens midler, mener Caballero.

Men Arturos mor vil fortsatt at hennes sønns drapsmenn skal bak lås og slå. Arturo ble funnet drept i 2013 etter å ha blitt bortført av en gjeng som mistenkes for å stå bak 39 drap i Acapulco.

Dersom de går fri, vil hun vurdere å ta loven i egne hender, sier hun.

– Jeg ville kjøpe meg en pistol og prøve å ta to-tre av dem. Det er det myndighetene tvinger meg til å gjøre, sier hun.

Aktuelt: Ordfører drept i Mexico