Flyplassen på Bali gjenåpnet etter vulkanutbrudd

Oransjerød glød kunne ses fra vulkanen Agungs krater da den skjøt vulkansk aske to kilometer opp i været torsdag. Foto: AP / NTB scanpix.
Oransjerød glød kunne ses fra vulkanen Agungs krater da den skjøt vulkansk aske to kilometer opp i været torsdag. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Bali har gjenåpnet sin internasjonale flyplass, etter at den var stengt i over 12 timer som følge av et vulkanutbrudd på den populære indonesiske turistøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ngurah Rai-flyplassen begynte så smått å komme seg i gang igjen ved 2.30-tiden lokal tid (9.30 norsk tid), om lag 12 timer etter at den stengte som følge av et utbrudd fra vulkanen Agung.

I utgangspunktet skulle flyplassen holde stengt i ytterligere et halvt døgn, men en heldig endring i vindretningen har ført de vulkanske askeskyene bort fra flyplassen. Aske er farlig for fly ettersom den kan bli sugd inn i motorene og gjøre rullebanen glatt.

– Nå skal vi være i drift i 24 timer i strekk for å få flyene tilbake på riktig skjema, sier en talsperson for flyplassen.

Over 300 flygninger ble kansellert og nærmere 27.000 passasjerer ble rammet av at flyplassen måtte stenge. I tillegg ble om lag 400 lokale innbyggere evakuert som følge av vulkanutbruddet på den populære turistøya.

En slående oransjerød glød kunne ses fra krateret til vulkanen Agung da den sendte en søyle av aske nærmere 2 kilometer opp i lufta under utbruddet torsdag. Flyplassen ble stengt etter at en pilot meldte å ha sett spor av aske så langt som sju kilometer opp.

Tross utbruddet er det fortsatt utstedt vulkanvarsel på nest høyeste nivå for Agung, og ferdsel er forbudt i en radius på fire kilometer fra krateret.

Vulkanen, som ligger øst på Bali, har en høyde på 3.031 meter. På 1960-tallet hadde vulkanen utbrudd som kostet over tusen mennesker livet.

Personvernpolicy