Italiensk kaos på EU-toppmøtet

Italias statsminister Giuseppe Conte (foran til venstre) på vei inn til EUs toppmøte i Brussel torsdag. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB scanpix
Italias statsminister Giuseppe Conte (foran til venstre) på vei inn til EUs toppmøte i Brussel torsdag. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Italias nye populistregjering blokkerer alle vedtak på EUs toppmøte i Brussel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Italias statsminister Giuseppe Conte fyrte av en politisk torpedo da han kom til toppmøtet ved EUs hovedkvarter i Brussel torsdag ettermiddag.

– Italia trenger ikke lenger ord, men konkret handling, sa Conte.

Italia er villig til å trekke alle nødvendige konsekvenser av dette, advarte han. Inkludert å legge ned veto mot vedtakene som var planlagt på møtet.

– Det er en mulighet jeg ikke ønsker å vurdere, men hvis vi kommer dit, så er det helt klart for min del at vi ikke vil nå felles konklusjoner, sa Conte.

Ingen vedtak

Tolv timer senere sto stats- og regjeringssjefene fortsatt fast i diskusjonene.

Ikke ett vedtak var gjort, i grell kontrast til ordinær prosedyre, som er at konklusjoner til slutterklæringen kvitteres ut fortløpende gjennom dagen.

Krisen førte til at EU måtte avlyse pressekonferansene som skulle holdes midtveis i møtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ettersom ett medlem har reservasjoner om hele slutterklæringen, er ingen konklusjoner nådd på dette stadiet, het det i en uttalelse fra Preben Aamann, pressetalsmannen til EUs president Donald Tusk.

Krav om konsensus

En italiensk diplomat bekreftet at Italia hadde bestemt seg for å blokkere.

– Ingenting er avgjort før alt er avgjort, sa italieneren, som kom ned til pressesenteret for å brife journalister anonymt om samtalene.

På toppmøtene kreves det nemlig full konsensus om vedtakene. Ett land kan derfor stoppe alt.

– Dette ser ut til å kunne bli den vanskeligste diskusjonen om innvandring jeg noensinne har opplevd her, sa Finlands statsminister Juha Sipilä da han kom ut for å snakke med finske journalister underveis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er første gang jeg har hørt ordet veto bli brukt på EUs toppmøte, sa han.

Gnisninger

Det var også første gang stats- og regjeringssjefene i EU var samlet til toppmøte etter at protestpartiet Femstjernersbevegelsen og den sterkt innvandringskritiske Ligaen overtok regjeringsmakten i Italia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye populistregjeringen er nå fast bestemt på å markere seg i Brussel. Kravet er at andre EU-land må gjøre langt mer for å hjelpe italienerne med å håndtere strømmen av flyktninger og migranter som kommer dit over Middelhavet.

Contes beinharde tilnærming skal ha utløst gnisninger inne i møtelokalene.

Sveriges statsminister Stefan Löfven skal ifølge rapporter fra rommet ha sagt noe irritert at det var vanskelig for en gammel sveiser som ham å forstå hvordan en tidligere jussprofessor som Conte kunne sitte der taust hele kvelden og så bare si nei til alt.

Venting

Mens diskusjonene pågikk, kunne ikke pressen gjøre annet enn å vente. Noen dro til restauranter i nærheten, andre strømmet til auditorier og møterom inne på EU-hovedkvarteret for å se på fotball-VM i stedet.

Men i etasjene over pågikk forhandlingene for fullt, både i hovedsalen, i mindre grupper og én til én.

Ved midnatt ble det meldt at en voksende gruppe av land var i ferd med å samle seg om et fransk-italiensk kompromiss.

Men ikke alle var villige til å slutte seg til forslaget, og diskusjonene pågikk fortsatt to timer senere.