Redd Barna-skoler stenges etter blodig opptrapping sør i Syria

Røyk stiger fra bygninger i Daraa-provinsen sør i Syria etter at de ble truffet av bomber fra syriske regjeringsstyrker. Bildet er tatt av opprørskontrollerte syriske medier 26. juni. Foto: Nabaa Media / AP / NTB scanpix.
Røyk stiger fra bygninger i Daraa-provinsen sør i Syria etter at de ble truffet av bomber fra syriske regjeringsstyrker. Bildet er tatt av opprørskontrollerte syriske medier 26. juni. Foto: Nabaa Media / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle de 52 skolene som drives av Redd Barnas partnere sør i Syria har besluttet å stenge etter at det syriske regimet trappet opp luftangrepene mot området.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En skole støttet av Redd Barna i Daraa, Syria, ble truffet av et svært ødeleggende flyangrep bare timer etter at undervisningen ble stanset og barna ble sendt hjem av sikkerhetshensyn. Skolen hadde 536 elever, skriver Redd Barna i en pressemelding torsdag.

– Samtidig ble en annen skole, drevet av Redd Barnas partnerorganisasjon Olive Branch, truffet, og en vakt som undersøkte området ble skadd og døde senere av skadene, skriver de videre.

Som følge av angrepene mener Redd Barna og deres partnere sør i Syria at det ikke lenger er trygt å drive utdanningsinstitusjoner i Daraa-provinsen.

Blodigste hittil

Pressemeldingen kom samme dag som Sør-Syria opplevde sin hittil blodigste dag etter at det syriske regimet påbegynte en offensiv mot opprørskontrollerte deler av Daraa-provinsen 19. juni.

– Minst 35 bomber fra russiske kampfly traff tettstedet al-Mseifra torsdag. En av bombene rammet en kjeller der folk hadde søkt ly, og 17 sivile, inkludert fem barn, ble drept, meldte den London-baserte eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammen ble minst 22 mennesker drept av torsdagens luftangrep, ifølge gruppa.

– Dette er det høyeste dødstallet på en enkelt dag siden kampene ble trappet opp 19. juni, sier SOHR-leder Rami Abdelrahman.

Det opposisjonsvennlige sivilforsvaret Hvite hjelmer melder at over 150 bomber fra russiske og syriske kampfly har truffet 12 tettsteder og landsbyer siden natt til torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedtrappingssone

Russland har så langt ikke kommentert luftangrepene, men SOHR sier de kan identifisere kampflyene ut ifra hva slags flytype det er og hvilken ammunisjon som brukes, samt hvor de er lokalisert og hvordan flymønsteret er.

Inntil nylig har russiske kampfly latt være å bombe i Sør-Syria etter at de sammen med USA og Jordan i juli i fjor ble enige om å opprette såkalte nedtrappingssoner i området.

Russland er imidlertid en nær alliert av det syriske regimet, som tidligere i år vant kontroll over de siste gjenværende opprørskontrollerte områdene i og rundt hovedstaden Damaskus, og 19. juni begynte en offensiv i Sør-Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De første luftangrepene fra allierte russiske kampfly kom fire dager senere.

Masseflukt

Bombingen har satt flere sykehus i Daraa ut av spill, og drevet tusener av syrere på flukt.

Fram til torsdag anslo FN at nærmere 50.000 sivile har flyktet fra Daara siden kampene begynte, de fleste av dem mot landsbyer nær den stengte grensa mot Jordan. SOHR melder samtidig at minst 46 sivile, deriblant 15 barn, har blitt drept siden offensiven begynte.

Redd Barnas landdirektør Sonia Khush i Syria ber om umiddelbar våpenhvile for Sør-Syria.

– Redd barna ber om en umiddelbar våpenhvile, i tråd med enigheten som ble framforhandlet for sør av Russland, Jordan og USA i fjor. Alle parter må respektere internasjonal humanitær lov og beskytte skoler, sykehus og annen viktig infrastruktur fra angrep, sier hun.