Ny dommer i høyesterett kan påvirke USA i 40 år

De ni medlemmene av USAs høyesterett. Etter at Anthony Kennedy (nummer to fra venstre i første rekke) nå pensjonerer seg, vil Donald Trump utnevne en mer konservativ dommer.
De ni medlemmene av USAs høyesterett. Etter at Anthony Kennedy (nummer to fra venstre i første rekke) nå pensjonerer seg, vil Donald Trump utnevne en mer konservativ dommer. Foto: J. Scott Applewhite / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utnevnelsen av en ny dommer i USAs høyesterett kan styre politikken i årtier. Retten til fri abort står i fare, og det blir neppe begrensninger på våpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA står foran noen dramatiske måneder etter at den 81 år gamle høyesterettsdommeren Anthony Kennedy kunngjorde at han pensjonerer seg.

– Framtiden for vårt demokrati står på spill, sier Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, og påpeker at Kennedys etterfølger kan påvirke retningen for amerikansk lovgiving i mange tiår.

Kennedys avgang gir president Donald Trump en kjærkommen mulighet til å utnevne en ny konservativ dommer som kan bli sittende i 30–40 år og som vil gi høyresiden et klart flertall.

Mannen i midten

Kennedy var mannen i midten som balanserte mellom fire konservative og fire liberale dommere. Det var takket være hans stemme at homofile ekteskap ble legalisert, han har konsekvent forsvart kvinners rett til abort, og han var kritisk til fangeleiren ved Guantanamo.

På den annen side stemte han med høyresiden mot restriksjoner på retten til å ha våpen, mot begrensninger på donasjoner til valgkamper, og det var hans stemme som avgjorde at George W. Bush ble president i stedet for Al Gore etter det omstridte valget i Florida i 2000.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump vil trolig utpeke sin kandidat svært raskt, men Demokratene varsler hard kamp mot en høyrevridd kandidat.

Aktuelt: Fox News: Trump og Putin møtes i Helsingfors

Vanskelig for demokratene

Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, sier at det eneste rette er at velgerne får si sin mening, og at Senatets godkjenning derfor må vente til etter mellomvalget i november.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser til at Republikanerne med samme begrunnelse i nesten et år blokkerte godkjenningen av en liberal dommer Barack Obama utpekte, til etter presidentvalget, med det resultat at Trump i stedet fikk utnevne konservative Neil Gorsuch.

Men Demokratene har lite å stille opp med. Republikanerne har flertall med 51 mot 49 i Senatet, og det er attpåtil fare for at enkelte demokrater som er sårbare ved valget i høst ikke tør annet enn å stemme for Trumps kandidat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To av de fire liberale dommerne i høyesterett er for øvrig nå så gamle at Trump fort kan få anledning til å utnevne enda en eller to dommere. De to vil nok gjøre sitt aller beste for å holde seg i live så lenge som mulig.

Aktuelt: – Donald Trump er farlig for Europa

Påvirke valget

Striden om ny dommer kan også påvirke kongressvalget til høsten i negativ retning for Demokratene, som hittil har vært svært så optimistiske.

Meningsmålinger i 2016 viste nemlig at mange republikanere som slett ikke likte Trump, holdt seg for nesa og stemte på ham likevel, i håp om å endre høyesterett og påvirke amerikansk politikk lenge etter at Trump ikke lenger er president.

En ny dommer kan derfor fort virke mobiliserende på nettopp de republikanske velgerne som nå har hatt sine tvil om Trump. Motstanden mot abort og begrensninger på retten til å eie våpen er tross alt ganske utbredt i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: EU frykter ny «Trump-doktrine»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer politisert

Høyesterett har i USA en langt mer politisert rolle enn i andre land. De ni dommerne nøler ikke med å gå mot Kongressens vilje om de finner at lover er i strid med grunnloven. Striden står derfor om tolkningen av grunnloven, en strid som setter grunnlovsfundamentalister som står for konservative verdier, opp mot dem som tolker mer i tråd med det moderne samfunn.

Roe vs. Wade som i 1973 ga USAs kvinner rett til å bestemme over egen kropp, er en av kjennelsene som konservative amerikanere lenge har drømt om å få omstøtt.

Aktuelt: Trump ber Norge oppfylle NATOs 2-prosentmål

Mange viktige elementer i amerikansk demokrati kan også være i fare. Demokratene frykter at høyesterett skal gå videre på veien den i det siste har staket ut, med for eksempel å innskrenke stemmeretten og retten til fagorganisering, å oppheve begrensningene på store donasjoner til valgkamper, og godta diskriminering av innvandrere.

Aktuelt: Trump overrasket over at Harley-Davidson flytter produksjon