Journalist løslatt etter to år i tyrkisk fengsel

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tyrkiske journalisten Mehmet Altan ble onsdag løslatt etter to år i tyrkisk fengsel, men han har fortsatt reiseforbud.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er fri etter 21 måneder jeg ikke skulle vært fengslet for, sa Altan da han kom ut av fengselet. Der ble han møtt av venner og kollegaer.

Altan ble pågrepet i september 2016, etter kuppforsøket i landet, og ble i februar i år dømt til livsvarig fengsel sammen med sin bror Ahmet Altan og en rekke andre pressefolk. Det at han nå er løslatt betyr ikke at han er frikjent, og i tillegg til reiseforbudet må han med jevne mellomrom melde seg for myndigheten i landet.

Grunnlovsdomstolen i landet bestemte i januar at Altan skulle løslates ettersom rettighetene hans var blitt krenket, men en annen domstol valgte å ignorere avgjørelsen og han ble sittende i fengsel fram til nå.

I mars konkluderte også Den europeiske menneskerettighetsdomstolen med at fengslingen av Altan var et brudd på rettighetene hans.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– La min løslatelse bringe håp på veien mot en rettsstat og demokrati, sa Altan.

Den politiske situasjonen i Tyrkia er spent, og en unntakstilstand som ble innført etter kuppforsøket råder fortsatt. Under unntakstilstanden har tyrkiske myndigheter pågrepet rundt 160.000 mennesker, og menneskerettighetene til hundretusener er ifølge FN blitt krenket. Tyrkia har dessuten blitt det landet i verden som har fengslet flest journalister, ifølge Reportere uten grenser (RSF).

Siden kuppforsøket er rundt 100.000 tyrkere blitt oppsagt eller permittert. Blant dem lærere, dommere, soldater og politimenn.