Uklart hvor tysk migrantskip får legge til

Minst fire EU-land har sagt seg villige til å ta imot flyktningene og migrantene som befinner seg om bord i det tyske redningsfartøyet Lifeline. Foto: Hermine Poschmann / Mission Lifeline / AP / NTB scanpix
Minst fire EU-land har sagt seg villige til å ta imot flyktningene og migrantene som befinner seg om bord i det tyske redningsfartøyet Lifeline. Foto: Hermine Poschmann / Mission Lifeline / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst fire land har sagt ja til å ta imot migrantene som oppholder seg på det tyske redningsskipet Lifeline. Hvor skipet skal legge til kai er fortsatt uklart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

234 flyktninger og migranter har vært om bord i skipet siden de ble plukket opp i Middelhavet torsdag i forrige uke. Italia har nektet skipet å legge til kai, men tirsdag sa Italias statsminister Giuseppe Conte at de likevel ville ta imot noen av dem som er om bord i Lifeline.

– Italia vil gjøre sin del og ta imot noen av migrantene, med håp om at andre europeiske land gjør det samme, heter det i en uttalelse fra Conte.

Senere tirsdag opplyste Frankrikes president Emmanuel Macron at seks EU-land var blitt enige om å fordele flyktningene og migrantene seg imellom, men nevner kun Frankrike og Portugal.

Det tyske nyhetsbyrået DPA melder at lokale myndigheter i Berlin er åpne for å ta imot noen av migrantene, men at de ikke kan bestemme dette uten klarsignal fra høyere hold i Tyskland.

Forvirring

Både Macron og Conte har uttalt at Malta har sagt skipet kan legge til kai der, men dette er ikke blitt bekreftet av landets statsminister Joseph Muscat. I en uttalelse fra Muscat heter det bare at dersom skipet legger til kai i hans land, vil besetningens handlinger bli etterforsket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tyske organisasjonen som drifter skipet, Mission Lifeline, bekrefter på Twitter at det er forvirring rundt situasjonen.

– Vi fikk en melding fra Malta klokken 18 om at vi ikke får lov til å ta oss inn i deres farvann. Vi kan derfor ikke bekrefte det som blir skrevet i mediene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritiserer Lifeline

Macron rettet tirsdag skarp kritikk mot den tyske organisasjonen og hevdet at alle regler ble brutt da de plukket opp de 234 i Middelhavet, fordi den libyske kystvakten alt var på vei.

– Vi kan ikke permanent godta denne situasjonen. Når alt kommer til alt så legger vi til rette for menneskesmuglere ved å redusere risikoen ved denne sjøreisen, sa Macron.

Italias innenriksminister Matteo Salvini har tidligere gjort det klart at kun italienske fartøy heretter vil få lov til å sette flyktninger og migranter i land i Italia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Glupske skip

I helgen ba Salvini organisasjonene som har redningsfartøy i Middelhavet om å la være å berge flyktninger og migranter i havsnød.

– La libyske myndigheter gjøre sitt arbeid med redning, berging og retur, slik de har gjort en tid, uten at de glupske NGO-skipene forstyrrer dem eller lager bråk, sa Salvini.

Italia har tidligere alliert seg med libysk milits som stanser dem som forsøker å ta sjøveien til Europa, og EU samarbeider med den libyske kystvakten.

Denne politikken fører til at flyktninger og migranter blir internert i leire og fengsler i Libya, der forholdene ifølge FN og menneskerettsorganisasjoner er umenneskelige.