McDonalds og Burger King bøtelagt for brudd på plastforbud i India

En mann samler inn plast og andre resirkulerbare materialer fra stranda langs Arabiahavet i Mumbai i India. Bildet er tatt 4. juni. Foto: AP / NTB scanpix.
En mann samler inn plast og andre resirkulerbare materialer fra stranda langs Arabiahavet i Mumbai i India. Bildet er tatt 4. juni. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Starbucks og hurtigmatgigantene McDonalds og Burger King er blant en rekke selskaper som er ilagt bøter for brudd på forbudet mot engangsplast i Mumbai i India.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbudet, som trådte i kraft lørdag, forbyr all bruk av engangsplast som eksempelvis handleposer, bestikk, sugerør, kopper og flasker under en viss størrelse.

Selskaper og innbyggere som bryter forbudet, risikerer å bli ilagt bøter tilsvarende 600 kroner første gang de bryter forbudet, og bøter tilsvarende 3.000 kroner og i verste fall tre måneder fengsel dersom de bryter forbudet flere ganger.

Om lag 250 indiske tjenestemenn, som er ikledd blå uniformer og har fått kallenavnet «Mumbais anti plast-tropp», har fått i oppdrag å gjennomføre inspeksjoner rundt om i kystbyen med 20 millioner innbyggere.

Aktuelt: Bærepose-bruk i Tyskland faller kraftig

Nidhi Choudari, som har fått ansvaret med å håndheve forbudet, sier det er samlet inn over 78.000 kroner i bøter bare i løpet av de tre første dagene. Til sammen er 132 butikker og restauranter ilagt bøter, deriblant flere som tilhører Burger King, McDonalds og Starbucks.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle ble ilagt bøter for å bruke forbudte plastsugerør, engangsbestikk og lignende, sier hun.

Aktuelt: Nå vil EU forby q-tips, sugerør og plastbestikk

Håpet er at forbudet skal bidra til å rydde gatene og strendene i handelsbyen Mumbai, som i likhet med mange andre byer i India preges av høye fjell av plastavfall.

Plastsøppelet har blant annet fått skylda for å blokkere deler av Mumbais avløpssystem og bidra til flommene som inntreffer under monsunsesongen.

Statsminister Narendra Modi har kunngjort et mål om å gjøre India fritt for engangsplast innen 2022, og flertallet av Indias 29 delstater har allerede innført helt eller delvis forbud. Forbudet blir imidlertid sjelden håndhevet.

Aktuelt: Kina planlegger «polar silkevei» gjennom Arktis