Dansk skip med migranter får ikke legge til kai i Italia

Konteinerskipet Alexander Maersk utenfor havnebyen Pozzallo på Sicilia i Italia. Båten får ikke legge til kai. Foto: AP / NTB scanpix.
Konteinerskipet Alexander Maersk utenfor havnebyen Pozzallo på Sicilia i Italia. Båten får ikke legge til kai. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Konteinerskipet Alexander Maersk, som reddet over 100 migranter i Middelhavet i helgen, nektes å legge til kai i Italia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konteinerskipet måtte torsdag forrige uke endre kurs etter å ha mottatt et nødanrop fra et ukjent fartøy sent på kvelden. Morgenen etter var 108 migranter reddet og tatt om bord i skipet.

Mandag ettermiddag er båten for tredje dag på rad forankret utenfor den sicilianske havnebyen Pozzallo, med de 108 fortsatt om bord.

– Vi er veldig stolte av vår besetning for at de har reddet disse menneskene og gjort det på en sikker måte. At vi nå ikke kan sette dem i land, er dypt beklagelig, sier Palle Laursen, teknisk direktør hos Maersk Line.

Skipet får forsyninger fra Italia slik at det ikke er mangel på mat og vann, men forholdene om bord er fortsatt problematiske.

– Vår besetning er ikke trent til å håndtere dette. Det er over 100 ekstra mennesker om bord i et skip som har kapasitet til 24 mennesker. Det er både sikkerhets- og helsemessig uholdbart, sier Laursen.

Aktuelt: Salvini vil ha migrantmottak på libysk jord – Libya nekter

Italia, som nettopp har valgt en ny og mer innvandringskritisk regjering, ønsker ikke å ta imot migrantene. I stedet har det vært tatt til orde for at Danmark bør ta dem imot.

Dette er imidlertid en utfordring rent praktisk, ettersom det er begrenset hvor langt man kan reise med et overlastet skip, ifølge Laursen.

Også Danmarks innvandrings- og integreringsminister Inger Støjberg mener Italia bør «gjøre sin plikt», og har sendt et brev direkte til Italias innenriksminister Matteo Salvini.

– Jeg forventer at den italienske regjeringen får orden på dette. Dette er migranter som var på vei mot Italia, og derfor er det selvfølgelig også Italia som skal ta dem imot, sier hun.

Aktuelt: Tyske politikere advarer mot nødsituasjon på migrantbåt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden