EU vil gjøre nye militærstyrker tilgjengelige for FN og NATO

Tyske soldater, her i forbindelse NATO-øvelsen "Saber Strike 2018" nord for Litauens hovedstad Vilnius 11. juni. Foto: AP / NTB scanpix.
Tyske soldater, her i forbindelse NATO-øvelsen "Saber Strike 2018" nord for Litauens hovedstad Vilnius 11. juni. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Nye militærstyrker som utvikles innenfor EUs nye forsvarssamarbeid PESCO, skal også kunne brukes av FN og NATO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble avgjort på EUs forsvars- og utenriksministermøte i Luxembourg mandag.

PESCO er et nytt forsvarssamarbeid der i alt 25 av EUs 28 medlemsland deltar. Planen er å gjennomføre en rekke prosjekter for å styrke den militære slagkraften.

EU står likevel fast på prinsippet om at medlemslandene kun har ett sett med militære styrker, understrekes det i mandagens beslutning.

Nye militærstyrker og kapasiteter som utvikles gjennom PESCO, skal derfor kunne brukes på flere måter, enten individuelt av enkeltland som er med i de ulike prosjektene, eller i fellesskap av EU, FN, NATO eller innenfor andre rammeverk.

Denne presiseringen regnes som viktig for at PESCO ikke skal bli oppfattet som en konkurrent til NATO.

EU-landene som deltar i PESCO, har også åpnet for at tredjeland som Norge «unntaksvis» skal kunne inviteres til å delta i enkeltprosjekter innenfor samarbeidet. Forutsetningen er at slik deltakelse tilfører prosjektene en «betydelig tilleggsverdi».

EU er nå i ferd med å utvikle et mer detaljert regelverk for tredjelandsdeltakelse og varsler at et vedtak om dette kan ventes i november.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært