Amnesty med krass kritikk av polske myndigheter

Amnesty International anklager polske myndigheter for ulovlig overvåking, overdreven maktbruk og unødvendig rettsforfølgelse av fredelige demonstranter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en ny rapport skryter samtidig Amnesty av det polske folk, som tross alt dette har fortsatt å demonstrere mot myndighetenes «pågående forsøk på å begrense menneskerettighetene, inkludert kvinners rettigheter», samt mot økende nasjonalisme og fremmedfrykt.

– At demonstrantene nekter å la seg kue, viser hvor standhaftige de er. Polske myndigheter truer fredelige demonstranter med fengsel og rettsforfølgelse, og i noen tilfeller har politifolk slått eller mishandlet dem. Mange demonstranter blir også overvåket, mens fredelige protester blir stadig mer kriminalisert, sier Amnestys Europa-direktør Gauri van Gulik.

– Folk i Polen tar et modig standpunkt mot landets demoniserende politikk når de fortsetter å demonstrere for å protestere mot stadig mer restriktive lover og undertrykkende polititiltak som er ment for å undertrykke dem, sier han videre.

I rapporten er Amnesty kritisk til flere konkrete lover som er innført de siste årene. Blant dem er en endring i forsamlingsloven i april 2017, som ifølge Amnesty i praksis forbyr motdemonstrasjoner i nærheten av arrangementer til støtte for regjeringen sentralt i Warszawa.

I likhet med EU og flere andre organisasjoner er de også kritiske til den omstridte domstolsreformen som ble innført i 2017.

– Domstolene har i stor grad opprettholdt retten til fredelig forsamling og frie ytringer. Men dette kan raskt endre seg etter domstolsreformen i 2017, som i stor grad undergraver domstolenes uavhengighet og underlegger dem politisk innflytelse og kontroll, skriver Amnesty.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden