Salvini vil ha migrantmottak på libysk jord – Libya nekter

Italias innenriksminister Matteo Salvini er i Libya for å drøfte migrantkrisen. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB scanpix
Italias innenriksminister Matteo Salvini er i Libya for å drøfte migrantkrisen. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Italias innenriksminister Matteo Salvini mener mottakssentre for migranter bør bygges langs Libyas sørlige grense. Libya avfeier ideen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har foreslått å opprette mottakssentre langs den sørlige grensa i Libya for å hindre at også Libya blir en flaskehals for migrantstrømmer, sånn som Italia, skriver Salvini på Twitter.

Uttalelsen kom mens Salvini møtte libyske politikere, deriblant sin libyske motpart Abdulsalam Ashour og Libyas visestatsminister Ahmed Maiteeq, under et besøk i Tripoli mandag.

På en felles pressekonferanse etter møtet svarte Libya på Twitter-utspillet fra den italienske innenriksministeren.

– Vi avviser kategorisk at noen som helst form for migrantleir opprettes i Libya. Dette er forbudt i henhold til libysk lov, sa Maiteeq.

– Men vi støtter ethvert nasjonalt libysk program som er basert på partnerskap mellom oss og EU gjennom den italienske stat. Libya har lidd mye som følge av dette problemet, akkurat som Italia, eller mer, sa han videre.

Aktuelt: Tyske politikere advarer mot nødsituasjon på migrantbåt

Lukkede havner

Salvini, som nå avviser båtflyktninger fra Nord-Afrika, besøker Libya for å drøfte migrantkrisen.

Etter at Italia fikk ny regjering under Salvinis parti Ligaen og den populistiske Femstjernersbevegelsen, er italienske havner lukket for båter som plukker opp migranter fra synkeferdige båter i Middelhavet.

Før helgen krevde Salvini at utenlandske redningsfartøyer lar være å berge migranter utenfor kysten av Libya.

– La Libyas myndigheter gjøre sitt arbeid med å redde og returnere flyktninger til sine land. Italias havner er og vil forbli stengt for dem som hjelper menneskesmuglere, sa han.

Også Italias kystvakt ga i helgen beskjed om at båter i havsnød utenfor kysten av Libya, fra nå av må henvende seg til Libyas kystvakt om de trenger assistanse.

Aktuelt: Dansk skip med migranter får ikke legge til kai i Italia

Over 2.000 stanset

Libyas marine opplyste mandag at de i helgen reddet nærmere 1.000 migranter som var på vei til Europa i oppblåsbare småbåter i tre separate redningsoperasjoner. Ytterligere 167 ble reddet mandag, og bare siden onsdag er over 2.000 migranter stanset av den libyske marinen.

I et intervju med avisa La Repubblica mandag sa Libyas visestatsminister Ahmed Maiteeq at han håper på et samarbeid med Italia, og at alle migrantene som kommer til Libya, også er et problem for dem.

– Menneskesmuglere som bringer migranter til Italia, er farlige kriminelle grupper for oss. De hindrer Libya i å ta skritt i retning av normalisering, sa han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden